Βενιζέλος σε Φώφη: Δε θα επιτρέψω να φέρεις πίσω τον Παπανδρέου

Σφοδρή αντιπαράθεση της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, καθώς η βουλευτής του κόμματος ήταν το μόνο μέλος του Συμβουλίου που απέρριψε την πρόταση του κ. Βενιζέλου για διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος στις 15 Μαΐου.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να συγκληθεί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στις 27 Φεβρουαρίου και στα μέσα Μαρτίου η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, με τη συμμετοχή επιπλέον των γραμματέων των νομαρχιακών επιτροπών, της γραμματείας της δημοκρατικής παράταξης και των στελεχών που έδωσαν από την πρώτη γραμμή τη μάχη των εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών του Μαΐου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στο συνέδριο θα λήξει η θητεία του και ότι ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί από τη βάση με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

Προς το σκοπό αυτό ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να συγκροτηθεί εκ νέου το μητρώο των μελών του ΠΑΣΟΚ, σε πρώτη φάση - ενόψει της εκλογής των συνέδρων - μέχρι 30.4.2015. Στη συνέχεια να διασφαλισθεί και πάλι η δυνατότητα εγγραφής μελών ενόψει της ανάδειξης του νέου προέδρου με το μητρώο να οριστικοποιείται δυο ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε το συνέδριο να είναι ιδεολογικού, αξιακού και προγραμματικού χαρακτήρα, ώστε να δοθεί μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο και τη συνεδριακή διαδικασία το στίγμα της μελλοντικής πορείας του χώρου σε αναφορά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης.

Αντίθετα, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη θέση της να διεξαχθεί πρώτα Εθνική Συνδιάσκεψη Θέσεων, στη συνέχεια να γίνει η εκλογή νέου προέδρου και μετά να ακολουθήσει το Συνέδριο. Η κ. Γεννηματά εκφράζει “σαφή και αμιγώς πολιτική διαφωνία', συνοψίζοντας τη θέση της στο ότι “το συνέδριο που διοργανώνεται με αυτά τα χαρακτηριστικά από τον απερχόμενο πρόεδρο δεν οδηγεί σε ανασύνταξη της παράταξης”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικράτησε στη συνεδρίαση η θέση ότι το ΠΑΣΟΚ πρώτα απ' όλα έχει ανάγκη από ένα συνέδριο που θα καθορίσει τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική του, τις συμμαχίες του, στα πλαίσια του χώρου της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, και από εκεί και πέρα, με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα πρέπει να εκλεγεί από τη βάση το καταλληλότερο πρόσωπο που θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε “να πούμε όχι σε μια εικόνα εσωστρέφειας που βγαίνει προς τα έξω και μάλιστα επί της διαδικασίας” και “να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, κωλυσιεργία, μεθοδεύσεις και "βυζαντινισμοί" χωρίς Βυζάντιο”, παρά μόνο καθαρές σχέσεις και λύσεις. “Μόνο με τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις και συνεννοήσεις μπορούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες και όχι με συγκυριακές τεχνητές πλειοψηφίες οργάνων. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Ας μην την χάσουμε”, είπε.

Σύμφωνα με διαλόγους που παρουσιάζει στην ηλεκτρονική του έκδοση το “Βήμα”, η Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ρώτησε σε έντονο ύφος: “Αν άλλαξες απόφαση και θέλεις να μείνεις να μας το πεις να το ξέρουμε”.

Η φράση της πυροδότησε μεγάλη ένταση, ο κ. Βενιζέλος της απάντησε αμέσως: “Αυτό που λες είναι πολύ προσβλητικό και δεν έχει ηθική βάση. Αν το Πολιτικό Συμβούλιο συμφωνεί με την άποψη σου παραιτούμαι τώρα και ας δούμε το διαμέτρημα του καθενός”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι η πρόθεση του είναι να διασφαλίσει τις διαδικασίες. “Δεν θα επιτρέψω να φέρεις πίσω τον Παπανδρέου και όσους τον ακολούθησαν”, της απάντησε εξίσου έντονα.