Τσίπρας: Να μην ξαναζήσει η Ευρώπη την εποχή των τεράτων

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής, άνοιξε πριν λίγο η αυλαία της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου στο πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης.

“Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “υπάρχει αποφασιστικότητα να συγκρουστούμε με τις παθογένειες στο εσωτερικό της χώρας, που οδήγησαν τη χώρα στην απαξίωση”. Η προσπάθεια θα είναι μακρόχρονη, προειδοποίησε, αλλά “στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις, θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα: Θα οικοδομήσουμε μία Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη και ισότιμο εταίρο στην ΕΕ. Θα αξιοποιήσουμε την γεωπολιτική δύναμη της πατρίδας μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Θα τα πετύχουμε γιατί έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό, έχουμε στρατηγική διαπραγματευτικής, δεν έχουμε δεσμεύσεις εκτός από μία, το εθνικό συμφέρον της χώρας”.

Διαβεβαίωσε εξάλλου τους πολίτες ότι η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τηρήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ξεκαθαρίζοντας πως για κάθε μέλος της κυβέρνησης η δέσμευση αυτή είναι θέμα τιμής και σεβασμού της δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πως το τοπίο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη παραμένει δύσκολο, αλλά είναι διαφορετικό, καθώς η ατζέντα αλλάζει και η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο, ως πρωταγωνιστής πλέον. “Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, καταθέσαμε προτάσεις και δεν δεχόμαστε εντολές μέσω email”, διεμήνυσε.

Παραδέχθηκε εξάλλου πως η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη και θα είναι ανηφορική, όμως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει, γιατί “το δίκιο είναι με το μέρος μας”.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το κυβερνητικό αίτημα για συμφωνία-γέφυρα ως τον Ιούνιο, απορρίπτοντας την προοπτική παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, και υποστήριξε πως είναι εφικτή η συμφωνία, παρά τις δυσκολίες.

"H Ευρώπη δεν θέλει να ξαναζήσει την εποχή των τεράτων. Να μην τροφοδοτηθεί το μίσος μεταξύ των λαών. Να πρυτανεύσει η κατανόηση και η αλληλεγγύη", ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.