Παπανδρέου: Στηρίζουμε την κυβέρνηση, η χώρα δεν μπορεί να αποτύχει

Η μάχη για την πατρίδα τώρα αρχίζει, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τη συμμετοχή 2.500 στελεχών. Τώρα, πρόσθεσε, που δικαιώνονται όλα όσα έχουμε πει, τώρα που ακόμα και οι πολιτικοί αντίπαλοί μας παραδέχονται ότι, ο πραγματικός εχθρός δεν είναι οι μύθοι και οι συνωμοσιολογίες, αλλά τα κακώς κείμενα του πελατειακού κράτους- και η συντήρηση.

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Σαμαρά, τον οποίο, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε ότι υπονόμευσε την προοπτική της νέας κυβέρνησης με την παράταση του προγράμματος για δύο μήνες, δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση ζητώντας από το Σώμα να στηρίξει και εκείνο την κυβέρνηση, κάτι που επιδοκιμάστηκε. Ωστόσο, δεν άφησε στο απυρόβλητο τον κ. Τσίπρα, στον οποίο υπενθύμισε τη στάση του στο παρελθόν και διατύπωσε τις απόψεις και τις προτάσεις του για το πώς πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.

Κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι υπονόμευσε την επόμενη κυβέρνηση αφήνοντας τη χώρα χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και πέταξε την “καυτή πατάτα” στο 2015, για να πετύχει την “αριστερή παρένθεση”. Τον κατηγόρησε επίσης για τη φράση του ότι παρέλαβε χάος και παρέδωσε χώρα, τονίζοντας ότι χάος παρέλαβε ο ίδιος από τη ΝΔ και παρέδωσε χώρα με όλες τις προϋποθέσεις για να πάει καλά, απευθύνοντας και νέα κατηγορία προς τον κ. Σαμαρά ότι εκείνος δημιούργησε χάος με την επιμονή του για διπλές εκλογές το 2012. Και σήμερα, όπως είπε, εύχεται να αποτύχει η κυβέρνηση, όπως ευχόταν το 2009, το 2010 και το 2011, όσο, δηλαδή, δεν ήταν εκείνος στην εξουσία.

“Η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτύχει”, είπε ο κ. Παπανδρέου, “και γι' αυτό εμείς βάζουμε πλάτη, αυτήν τη δύσκολη ώρα”, υποσχόμενος ότι και ο ίδιος προσωπικά και στην Ελλάδα και διεθνώς θα στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Σημείωσε ότι μετά την απόφαση της ΕΚΤ πρέπει να υπάρξει σύνεση και επανέφερε την πρότασή του για τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου εμπειρογνωμόνων και, ασκώντας κριτική στην μέχρι τώρα πρακτική της κυβέρνησης, τόνισε ότι ένα τέτοιο συνέδριο είναι πολύ προτιμότερο από το να πετάμε διάφορες ενδιαφέρουσες ιδέες ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μετά να τις παίρνουμε πίσω. Επανέφερε επίσης και την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα επικυρώσει την όποια συμφωνία πετύχει η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Κινήματος κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ρωτήσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του ποιο ήταν το έλλειμμα του 2009, ποιος έφταιγε για τα χάλια της χώρας, αν ρώτησε τον κ. Γιούνκερ, για παράδειγμα, να μάθει τελικά ποια κυβέρνηση έπαιξε εγκληματικά παιχνίδια με το έλλειμμα της χώρας, καθώς και να ρωτήσει τους υπεύθυνους του ΔΝΤ και να τους ζητήσει να του πουν την αλήθεια “για το άλλο παραμύθι που κυκλοφόρησε και ο ίδιος στην Ελλάδα, ότι όλα ήταν δήθεν προσχεδιασμένα από τον Παπανδρέου”;

Και συνέχισε: “Γιατί δεν τους ρωτάει πότε αποφασίστηκε το Μνημόνιο, ποια βοήθεια είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από το ΔΝΤ μέχρι τον Απρίλιο του 2010;

Γιατί δεν τους ρωτάει αν υπήρχε τότε, με τα τότε δεδομένα, άλλη εφικτή λύση από αυτή που επιλέχθηκε; Να τους ρωτήσει - και να έρθει να μας πει τι του απάντησαν.

Και να ρωτήσει όποιον θέλει αν υπήρχε περίπτωση η Ελλάδα να βρει χρήματα από αλλού και τα αρνήθηκε - ακόμα ένα παραμύθι που διακίνησε με μεγάλη ευλάβεια για χρόνια ο κ. Τσίπρας. Να ρωτήσει αν υπήρχε κάποιος που θα δάνειζε δεκάδες δισεκατομμύρια στην παντελώς αναξιόπιστη και βυθισμένη μέσα στο βούρκο αγνώστου βάθους ελλειμμάτων Ελλάδα του Καραμανλή. Να τους ρωτήσει. Αλλά όταν θα γελάσουν μαζί του, να έρθει να μας το πει. Και πού είναι τώρα όλοι αυτοί;”.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες το «Κίνημα» κλήθηκε να δώσει την εκλογική μάχη, πετυχαίνοντας πολλά σε λίγο διάστημα και πρόσθεσε πως το γεγονός ότι έμεινε εκτός Βουλής δεν απογοήτευσε όσους στρατεύθηκαν στις τάξεις του. Και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να είναι μια ευκαιρία ώστε το Κίνημα να οργανωθεί σε υγιείς βάσεις και όταν μπει στη Βουλή να έχει στενούς δεσμούς με τους πολίτες και να είναι ισχυρό.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, έστω και έμμεσα, στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για “ασφυξία του χώρου”, που ταυτίστηκε με τη δεξιά και είχε αλωθεί από μηχανισμούς νομής της εξουσίας, αντί να προσπαθεί να αλλάξει τις δομές της εξουσίας. Εμείς, τόνισε, δεν θελήσαμε να δημιουργήσουμε απλά ένα άλλο κόμμα της κεντροαριστεράς, αλλά μια δύναμη αλλαγής, που ξεκινάει και οικοδομείται από τη βάση, με κινηματικά και συμμετοχικά χαρακτηριστικά.