Οι πρώτες… διαμαρτυρίες της κυβέρνησης Τσίπρα προς τις Βρυξέλλες

Ακόμα καλά-καλά δεν ορκίστηκε, και η κυβέρνηση είχε ήδη σήμερα την πρώτη της κόντρα με τις Βρυξέλλες, με αφορμή την κοινή δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλου, “κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας”.

Με τη δήλωση αυτή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων, προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

“Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας”, διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού.

Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Στην επικοινωνία που είχε το Μέγαρο Μαξίμου με το επιτελείο του επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόναλντ Τουσκ, και ο Αλέξης Τσίπρας με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, διατυπώθηκαν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης και ζητήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις. Οι προτάσεις της Αθήνας αγνοήθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και η δήλωση εκδόθηκε ως είχε πρωτοδιατυπωθεί. Με την δήλωση αυτή είχαν διατυπώσει διαφωνίες και άλλες χώρες που θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις και στην πολιτική κυρώσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα θα θέσει το θέμα αυτό στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών την προσεχή Πέμπτη που έχει ως βασικό θέμα συζήτηση τις ευρωρωσικές σχέσεις.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει αφενός το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της ΕΕ, αφετέρου δε εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τόσο η έκδοση της δήλωσης, όσο και η συνεδρίαση του Eurogroup την επομένη των εκλογών αποτελούν ένα τεστ για τη νέα κυβέρνηση.