Ενοχή του πρώην υπ. Εσωτερικών της Κύπρου ζήτησε η εισαγγελέας

Σε πρόσωπο κλειδί και στην υπόθεση διακίνησης «μαύρου» χρήματος στη σύμβαση των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR M1, επί υπουργίας 'Ακη Τσοχατζόπουλου, αναδεικνύεται ο εξάδελφός του  Νίκος Ζήγρας. Η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων και του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνου Μιχαηλίδη κάνοντας σαφές πως θεωρεί κομβικής σημασίας τους ισχυρισμούς Ζήγρα για τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης.
 
"Δεν ήταν ένας αθώος άνθρωπος. Ήταν δεξί χέρι, εξ απορρήτων του πρώην υπουργού, επωφελήθηκε και αυτός τα μέγιστα. Κανείς δεν έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά δωρεάν. Έδωσε τους υπόλοιπους και πήρε ελαφρυντικό. Ανθρώπινο..." υπογράμμισε στην αγόρευση της η εισαγγελέας τονίζοντας ότι όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα Ζήγρα.
Για την εισαγγελική λειτουργό τα  ούτε ο Ντίνος Μιχαηλίδης αλλά  ούτε και ο επίσης κατηγορούμενος  γιος του Μιχάλης  προσκόμισαν κανένα έγγραφο, που να αποδεικνύει ότι οι συναλλαγές που έγιναν με τον επίσης κατηγορούμενο επιχειρηματίας που καταζητείται Φουάντ Αλ Ζαγιάντ ήταν νόμιμες.

"Κυρίως δεν πείστηκα για ποιό λόγο ο Ν. Ζήγρας να τους εμπλέξει στην υπόθεση αν δεν είχαν καμία συμμετοχή" επεσήμανε και αναρωτήθηκε: "Για ποιό λόγο να έχει τέτοιο μένος με τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους;" είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο Ντίνος Μιχαηλίδης ήταν το "έμπιστο πρόσωπο που έπρεπε να υπάρχει για να συνδέει το Ν. Ζήγρα και το Φουάντ Αλ Ζαγιάντ", αφού "αυτός έδινε επιταγές στο Ν. Ζήγρα και κρατούσε άλλες για τον εαυτό του". 

Έτσι η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε να κηρυχθούν ένοχοι  και οι πέντε εμπλεκόμενοι -με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη- καθώς θεωρεί ότι "τέλεσαν τα αδικήματα επανειλημμένα, μεθοδευμένα, χρησιμοποίησαν εξωχώριες εταιρίες και τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεν επρόκειτο για περιστασιακή ιστορία, καθώς είχαν αποκτήσει υποδομή". 

Ως τον άνθρωπο με  "κομβικό ρόλο στη διακίνηση της  μίζας" χαρακτήρισε η εισαγγελέας τον Σύριο Αλ Ζαγιάντ, αναφέροντας πως "είχε κομβικό ρόλο στη δωροδοκία του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και αποδείχτηκε η συμμετοχή του. Γνώριζε την προέλευση των χρημάτων και για ποιο λόγο δίνονταν". 

"Αποδεικνύεται αδιάσειστα η εμπλοκή του Σύρου επιχειρηματία στην υπόθεση καθώς με τη δήλωση που απέστειλε στο δικαστήριο παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έδωσε όλες τις επιταγές στον Ντίνο Μιχαηλίδη παρότι αυτός ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε που τις διέθεσε ο πρώην υπουργός" τόνισε η εισαγγελέας.

Τέλος, ενοχή πρότεινε και για τον Αν. Σοφό και τη σύζυγό τους που επίσης κατηγορούνται για την υπόθεση.

Η εμπλοκή του Ντ. Μιχαηλίδη στην υπόθεση του Tor M1 προέκυψε όταν οι αρχές εντόπισαν εμβάματα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φέρονται ότι κατέληξαν σε offshore και στη συνέχεια σε τραπεζικό λογαριασμό του υιού Μιχαηλίδη, Μιχάλη, στον οποίο συνδικαιούχος εμφανίζεται  ο Κύπριος υπουργός.