Ισπανία: Θερμή υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα

Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Βαρκελώνη, στην προεκλογική συγκέντρωση της ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός από τους συγκεντρωμένους με ενθουσιώδη χειροκροτήματα σαν σταρ, με τον υποψήφιο του κόμματος στην καταλανική πρωτεύουσα, Joan Herrera, να τον προσκαλεί στο βήμα των ομιλητών με το μικρό του όνομα, απευθυνόμενος στον "επόμενο πρωθυπουργός της Ελλάδας".

Εν μέσω συνεχών διακοπών από τις επευφημίες και με μεταφραστή, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της τρόικας, του μνημονίου και της Άνγκελας Μέρκελ, ενθουσιάζοντας το αριστερό ακροατήριό του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε απρόσμενο χειροκροτητή της κυρίας Μέρκελ τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, (όπως και τον δεξιό πρωθυπουργό της Ισπανίας Ραχόι) και επανέλαβε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Απέδωσε δε τη σύγκρουση του ΔΝΤ με την ΕΕ για το ελληνικό χρέος, στο ότι το μεν πρώτο δεν θέλει να αναλάβει το οικονομικό κόστος ενός αδιέξοδου προγράμματος και στην προσπάθεια της κυρίας Μέρκελ να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος με μία ομολογία ότι οι επιλογές της έχουν αποτύχει.

Επανέλαβε ακόμη ότι η λύση μπορεί να δοθεί με τη διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους, την ακύρωση των πολιτικών λιτότητας και άρα και του μνημονίου και την εφαρμογή μίας αναπτυξιακής πολιτικής.