Ολονυχτία για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιοι μένουν εκτός

Σε ολονυχτία μετατράπηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την τελική κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου επιχειρήθηκε να λυθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Με τις αγκυλώσεις από την πλευρά της Αριστεράς Πλατφόρμας να έχουν αμβλυνθεί σε σημαντικό βαθμό αναφορικά με τα ζητήματα της διεύρυνσης, επί τάπητος τέθηκαν οι διαφωνίες που έχουν εκφραστεί για ορισμένες υποψηφιότητες από τις νομαρχιακές και τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής, στην Κουμουνδούρου φαίνεται να έχουν κλειδώσει σχεδόν το 95% των υποψηφιοτήτων, με ορισμένες που εντάσσονται στις 50 των συνεργαζόμενων πολιτικών προσώπων που εκπροσωπούν τη διεύρυνση να αναμένεται να αποφασιστούν κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή, με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να λειαίνουν το έδαφος στις τάξεις των διαφωνούντων. Τον τελικό λόγο αναμένεται φυσικά να λάβει ο πρόεδρος του κόμματος.

Σε αυτές εντάσσεται και η πολύκροτη υποψηφιότητα της Ραχήλ Μακρή, η περίπτωση της οποίας μόνο λήξασα δεν θεωρείται. Υπενθυμίζεται ότι της προτάθηκε να κατέβει στα Γρεβενά αντί για την Κοζάνη που είναι η εκλογική της περιφέρεια, κάτι το οποίο δεν αποδέχθηκε. Η υποψηφιότητά της πάντως, σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου θα αποφασιστεί από τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά και εφόσον αποφασιστεί θα είναι στην Κοζάνη. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρει λύση στην περίπτωσή της για την... καραμπόλα με τη συνεργάτιδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ευγενία Ουζουνίδου, η οποία εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια.

Εκτός ψηφοδελτίων φαίνεται να μένει και η έτερη προερχόμενη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Χρυσούλα Γιαταγάνα. Αντίθετα, σε γάμο που θα επισημοποιηθεί με τα ψηφοδέλτια φαίνεται πως καταλήγουν οι υποψηφιότητες των Οδυσσέα Βουδούρη και Θεόδωρου Παραστατίδη.

Αναφορικά με την περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη, δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα, καθώς από την Κουμουνδούρου της έχει γίνει πρόταση να κατέβει στην Α' Θεσσαλονίκης, ενώ η ίδια είχε ως εκλογική περιφέρεια την Πέλλα. Η τελική ένταξή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα ωστόσο δεν αποκλείεται.

Σε αδιέξοδο τείνει να καταλήξει και η περίπτωση του Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί το ναυάγιο με την Κουμουνδούρου θεωρείται πιθανό να τραβήξει ρότα για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.

Τέλος από την Επιτροπή συγκρότησης των ψηφοδελτίων σύμφωνα με πληροφορίες δεν «πέρασε» η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για τον καθηγητή, Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά πολλές φορές υπέρ της επιστροφής στη δραχμή ως λύση στην ελληνική κρίση.

Ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης αναμένεται να κατέβει στη Β' Αθήνας, ενώ υπό αίρεση τελεί ακόμα η υποψηφιότητα του Χάρι Κλυν, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας χθες για την Α' Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, από το ΣΥΡΙΖΑ τηρούν σιγή ιχθύος, με συνεργάτες του επικεφαλής του κόμματος να σημειώνουν ότι το Επικρατείας θα αποτελεί ενδεικτικό της στρατηγικής της διεύρυνσης που έχει υιοθετήσει η Κουμουνδούρου.