Πιθανή παρέμβαση του πρωθυπουργού εν όψει της τρίτης ψηφοφορίας

Σε συνθήκες ακραίας πόλωσης η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου

Εν μέσω της ακραίας πόλωσης η οποία χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή της χώρας το τελευταίο δίμηνο, θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει μέσα στο Σαββατοκύριακο, νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού. Μέσω αυτής, ο Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να θέσει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, προτάσσοντας εκ νέου το δίλημμα εκλογή Προέδρου για σταθερότητα ή προσφυγή στις κάλπες και περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Οικονομίας, η οποία μπορεί να καταστήσει δυσμενή τη θέση της Ελλάδας, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο Μαξίμου, συνεχίζουν πάντως να εκφράζουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι θα βρεθούν μέσα στις επόμενες ημέρες εκείνοι οι δώδεκα βουλευτές που θα εξασφαλίσουν την εκλογή του Σταύρου Δήμα. Στην Κουμουνδούρου αντίθετα, εμφανίζονται βέβαιοι για την αποτυχία εκλογής του Προέδρου και ήδη προετοιμάζονται για εκλογές, όπως άλλωστε και στα κομματικά στρατόπεδα των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, γεγονός που σαφώς διαφαίνεται τόσο από τις κινήσεις του Φώτη Κουβέλη από πλευράς ΔΗΜΑΡ, όσο κυρίως από τον πολιτικό γάμο του Ποταμιού με τους Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη, αλλά και από τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τη δημιουργία του δικού του πολιτικού φορέα στις 30 Δεκεμβρίου.

Αν πάντως τη Δευτέρα δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε οι εκλογές θα προκηρυχθούν είτε για τα τέλη Ιανουαρίου, δηλαδή στις 25 του μηνός, είτε για την πρώτη ή το αργότερο τη δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το ιδιαίτερα πιθανό σενάριο να μην εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας, έχει πάντως οδηγήσει την πολιτική κατάσταση στα άκρα, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές -τη Νέα Δημοκρατίας και τον ΣΥΡΙΖΑ- να αλληλοκατηγορούνται. Ο μεν Αντώνης Σαμαράς και τα στελέχη του περιβάλλοντός του κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα, ότι συνεργάζεται με τον Πάνο Καμμένο ώστε να τρομοκρατήσουν και λασπολογήσουν όσους βουλευτές σκέφτονται να δώσουν θετική ψήφο στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Στην αντίπερα όχθη, το επιτελείο της Κουμουνδούρου, επιτίθεται στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, κατηγορώντας τους, πως επενδύουν στον φόβο και την τρομολαγνία.

Οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, αναμένεται να είναι ραγδαίες μετά τη Δευτέρα, ενώ εκείνο που απασχολεί τα κομματικά επιτελεία -αν και στην παρούσα φάση σκέπτονται περισσότερο το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες- είναι η πιθανότητα να μην είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Αυτό σημαίνει πως η εκλεγείσα Βουλή θα υποχρεωθεί να ψηφίσει και να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, χωρίς όμως η χώρα να κυβερνάται. Στην περίπτωση αυτή, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές, όπως συνέβη το 2012, γεγονός που θα φέρει ακόμη πιο πίσω τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ θα έχει παρέλθει και η δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της Οικονομίας της χώρας. Το σενάριο αυτό είναι απευκταίο για όλες τις πλευρές -ακόμη και για τα μικρότερα κόμματα- αφού θεωρείται δεδομένο πως αν αυτό συμβεί η πόλωση θα οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών των δύο μεγάλων και ταυτόχρονη μείωση των δικών τους. Στην παρούσα φάση πάντως προέχει για όλους -εντός και εκτός συνόρων- η ψηφοφορία της Δευτέρας.