Ο “ελιγμός” Σαμαρά

Η κίνηση που θα στριμώξει ΑΝ.ΕΛ και ΔΗΜΑΡ

Πυρετός διεργασιών επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει και της τρίτης και πιο κρίσιμης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αποτιμούν θετικά το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως εκτιμούν οι οκτώ επιπλέον ψήφοι καλύπτουν αρκετό έδαφος για την εκλογή Προέδρου και δίνουν νέα δυναμική στην ψηφοφορία. Γνωρίζουν βέβαια ότι προκειμένου να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές χρειάζονται ακόμη 12 βουλευτές κάτι που είναι δύσκολο να βρεθεί, τουλάχιστον με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει πολιτικό ελιγμό, σε μια τελευταία προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει κίνηση "ματ" η οποία θα στοχεύει κυρίως στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, αλλά και αυτών των ΑΝ.ΕΛ. Η κίνηση αναμένεται να γίνει πιθανότατα και μες στο Σαββατοκύριακο και αποτελεί τον τελευταίο άσσο στο μανίκι του πρωθυπουργού.

Η στρατηγική του Μαξίμου αναμένεται να ξεδιπλωθεί και με έναν ακόμη τρόπο. Αυτό της δημιουργίας κλίματος από τα κυβερνητικά στελέχη για το τι πρόκειται να επακολουθήσει σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. "Να μην πάνε τα προηγούμενα χρόνια και οι θυσίες του ελληνικού λαού χαμένες" είναι ο άξονας της κυβερνητικής στρατηγικής.

Ήδη κάτι τέτοιο φάνηκε άλλωστε και από τις ευθύνες του πρωθυπουργού.

Ορισμένοι πάντως δεν αποκλείουν τελικά ο Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει σε επίσπευση των εκλογών με την ταυτόχρονη παραίτηση του Σταύρου Δήμα.

"Παρά τις όποιες διαφορές μας και παρά την τρομοκρατία και τη λάσπη του δίδυμου Τσίπρα – Καμμένου κι άλλοι βουλευτές σήμερα ψήφισαν Σταύρο Δήμα", τόνισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή.

"Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο, την εθνική περιπέτεια", συμπλήρωσε.

Σε μήνυμά του προς τους βουλευτές τόνισε: "Όμως η τρίτη ψηφοφορία δεν θα είναι με το παρών. Θα υπάρχει ονοματεπώνυμο και ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και το συμφέρον της πατρίδας. Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες τους ως προς τις συνέπειες που θα έχει στην ομαλότητα και τη σταθερότητα της πατρίδας".