Α. Μανιτάκης: Όσο είμαι υπουργός δεν θα απολυθεί κανείς

Την προσωπική του δέσμευση ότι όσο είναι υπουργός δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου κατέθεσε στη Βουλή ο Αντώνης Μανιτάκης δεχόμενος τα πυρά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου.

"Δεν έχω απολύσει ούτε ένα δημόσιο υπάλληλο και δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου σε καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου" ανέφερε ο κ. Μανιτάκης, παραπέμποντας ακόμη μία φορά στις μετακινήσεις των υπό αποχώρηση υπαλλήλων σε Αστυνομία, ΕΚΑΒ και ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, ο υπουργός δεν αμέλησε να επισημάνει ότι το σχέδιο με τις μετακινήσεις δε συναντά καμία αντίδραση από την τρόικα, καθώς έχουν εξασφαλιστεί οι 150.000 αποχωρήσεις που αποτελούσε εκ των ουκ άνευ από τους δανειστές μας. Ωστόσο σημειώθηκε σφοδρή σύγκρουση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τον Αλέξη Μητρόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ, που τον διέκοπτε συνέχεια και του έλεγε ότι θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι.

"Γιατί τόση χαρά, τόσο πάθος, τόσος αγώνας να αποδείξετε ότι θα απολυθούν υπάλληλοι; Και εγώ να λέω συνεχώς ότι δεν θα απολυθούν. Εγώ το διάβασα το μνημόνιο. Κάνω αγώνα για ένα κοινό σκοπό, για να μην γίνουν απολύσεις. Αν το θέλετε και εσείς αυτό βοηθήσετε με και μην μου κάνετε αντιπολίτευση. Γιατί αμφισβητείτε τις προθέσεις μου; Δεν έχετε διαβάσει το μνημόνιο λέτε μόνο κάποια αποσπάσματα και χρησιμοποιείται μια δικολαβίστικη πρακτική. Δεν απολογούμαι για το μνημόνιο αλλά για αυτά που κάνω εγώ", είπε φανερά εκνευρισμένος ο υπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητρόπουλος απάντησε: "Εδωσα αγώνες από μαθητής κατά της Χούντας για να είστε σήμερα εδώ και να κάνετε αυτά που κάνετε. Περιμένω μέχρι το τέλος της συνεδρίασης να μου ζητήσετε συγγνώμη".

Ζητούν ξανά τις λίστες - Αλαλούμ με τη διαθεσιμότητα

Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου ζητά ξανά τις λίστες με τα στοιχεία, ακόμα και από όσους δημοτικούς λειτουργούς έστειλαν κανονικά τα στοιχεία!

Ο λόγος είναι τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις που αφορούν τις εξαιρέσεις στις απολύσεις έχουν μεταβληθεί και η επαναποστολή των στοιχείων θεωρήθηκε απαραίτητη.

Αναλυτικά η νέα εγκύκλιος, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνη Μανιτάκη:

"Για την εφαρμογή του νόμου 4093/2012 επισυνάπτονται επιπρόσθετες διευκρινιστικές οδηγίες, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας εγκυκλίου και οι οποίες έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.

Οι Διευθύνσεις Διοικητικού - Προσωπικού των φορέων που έχουν ήδη καταχωρήσει στοιχεία στην εφαρμογή της απογραφής, εφόσον διαπιστώσουν, μετά τις επισυναπτόμενες διευκρινίσεις, αποκλίσεις στον τρόπο υπολογισμού των στοιχείων του προσωπικού τους, καλούνται να υποβάλουν εκ νέου τα στοιχεία στην εφαρμογή. Η Υπηρεσία μας θα λάβει υπόψη την τελευταία καταχώριση».

Το υπουργείο, με άλλα λόγια, ζητεί από τις υπηρεσίες να υποβάλουν εκ νέου τα στοιχεία για τις απολύσεις των υπαλλήλων, με δεδομένο ότι οι σχετικές ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως τις εξαιρέσεις, έχουν αλλάξει μετά την έκδοση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου".