Σάμιτας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την ωριμότητα να αναλάβει την κυβέρνηση

συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη

Την πεποίθησή του ότι θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών και θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζει, μιλώντας στο news.gr, ο αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αριστείδης Σάμιτας.

Όπως επισημαίνει ο κύριος Σάμιτας, "Θα βρουν τους 180 για να βγάλουν πρόεδρο. Εκεί θα δοθεί μία παράταση, όχι πάνω από ένα έτος, και θα κλείσουν κάποια βασικά μέτωπα. Στη συνέχεια θα πάμε υποχρεωτικά σε εκλογές με αλλαγή σκηνικού".

Συμπληρώνει μάλιστα ότι η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου ήρθε "με την άρνηση της τρόικας και την πίεση να πάει στο θέμα στο Eurogroup". Κάτι που όπως λέει, προέκυψε ως αποτέλεσμα της πόλωσης για να συσπειρωθούν κυρίως οι ανεξάρτητοι βουλευτές γύρω από την εκλογή Προέδρου, γεγονός που θα βοηθούσε την κυβέρνηση να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές".

"Οι εξελίξεις είχαν προδιαγραφεί"

"Οι εξελίξεις είχαν προδιαγραφεί τόσο από τις πρόσφατες δηλώσεις Βενιζέλου, όσο και από την ομιλία Σαμαρά στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό", λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα λέει, "Η Ελλάδα παγιδεύτηκε στην καταστροφή των θετικών προσδοκιών. Οι προσδοκίες αυτές είχαν να κάνουν με την κυβέρνηση που πρόδηλα και πρόωρα είπε ότι βγαίνουμε στις αγορές. Από την άλλη έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι διατεθειμένος να καταστρέψει τα πάντα. Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει αυτό το επίπεδο ωριμότητας για να αναλάβει η Κουμουνδούρου το πολύπλοκο κυβερνητικό αλαλούμ".

"Οι Γερμανοί θα αναγκάσουν τα δύο πρώτα κόμματα να συγκυβερνήσουν"

Αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση του κυρίου Σάμιτα, σύμφωνα με την οποία "η Ευρώπη και κυρίως οι Γερμανοί, με δεδομένη και την επίσκεψη Βενιζέλου στον Σόιμπλε, θα αναγκάσουν τα δύο πρώτα κόμματα να συγκυβερνήσουν. Είτε στην πρώτη εκλογική διαμάχη, είτε στη δεύτερη, είτε στην τρίτη. Αν δεν συγκυβερνήσουν και δεν συνενοηθούν δεν θα λυθούν ζητήματα πάγιας στρατηγικής και οικονομικών θεμάτων που εκκρεμούν".

"Οι αγορές μέχρι να βγούμε από το καθεστώς πολιτικής αστάθειας θα αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια. Η ΕΚΤ με τις δηλώσεις Ντράγκι για χρηματοδότηση του κρατικού χρέους, έδωσε το στίγμα ότι δεν θα αγοράσει κρατικά ομόλογα. Οι αγορές να ανεβάζουν τα spread σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο Ντράγκι δεν αγοράζει τα ομόλογα. Έτσι, η έκδοση των ομολογων θα πρέπει να απορροφηθεί από τους ιδιώτες και όχι από την ΕΚΤ και τα μέλη του Eurogroup", σημειώνει ο Αριστείδης Σάμιτας.

Προσθέτει μεταξύ άλλων ότι αυτή τη στιγμή "εκκρεμεί η υπόθεση της αναβάθμισης του πιστοληπτικού χρέους της Ελλάδος απο τις πιστοληπτικές εταιρείες. Υποβάθμισαν τις προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην Ευρώπη. Παγίδα για λοιπόν για την Ελλάδα δεν είναι μόνο η εσωτερική κατάσταση, αλλά και η κατάσταση στην Ευρώπη.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει πολιτική μετατόπιση προς το κέντρο"

Στη συζήτηση για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία, ο κύριος Σάμιτας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "αν ο κύριος Τσίπρας θέλει να κυβερνήσει θα πρέπει να κάνει μία πολιτική μετατόπιση προς το κέντρο, κάτι που σε ένα βαθμό έχει έχει κάνει. Ενδεχομένως να χρειαστεί να απομακρύνει κάποιους εκφραστές εξτρεμιστικών σεναρίων, γεγονός που θα του δώσει τη δυνατότητα να κυβερνήσει για τα επόμενα 5 - 10 χρόνια. Οι ακραίες φωνές δεν θα τον βοηθούσαν να σταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τοποθετηθεί σωστά και να άρει τις αμφισιβήτησεις και τις αμφιβολίες του κόσμου¨, καταλήγει.

Ο Αριστείδης Σάμιτας είναι αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικής, διευθυντής μεταπτυχιακού προγράμματος MBA στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου