Bloomberg: Ποιους βουλευτές “σημαδεύει” ο πρωθυπουργός

Η επιλογή Δήμα δίνει στο Σαμαρά μία ευκαιρία

Η επιλογή του Σταύρου Δήμα ως υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας “προσφέρει στους συντηρητικούς της Βουλής έναν υποψήφιο που ταιριάζει στις αξίες τους, και δίνει στον Σαμαρά μία ευκαιρία να παραμείνει στη θέση του”, εκτιμά σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως σημειώνει ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η επιλογή αυτή δίνει ακόμα στους βουλευτές που ανησυχούν πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ θα τους κοστίσει την έδρα τους έναν λόγο να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση. “Πολλοί από αυτούς εξελέγησαν το 2012 για πρώτη φορά, και πιθανότατα θα είναι η τελευταία φορά”, δηλώνει χαρακτηριστικά στο Bloomberg.

Από την πλευρά της, η Δάφνη Χαλικιοπούλου, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Reading, παρατηρεί ότι ο πρωθυπουργός με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, προτού επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, “λέει στον Τσίπρα, είτε θα συναινέσεις στην εκλογή Προέδρου, είτε θα καταλήξεις σε μία κατάσταση που θα πρέπει να κάνεις σημαντικές υποχωρήσεις”.

Η ίδια εκτιμά πως ο Σταύρος Δήμας, ως παλαιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να κερδίσει τους πρώην βουλευτές του κόμματος που ανεξαρτητοποιήθηκαν ή αποχώρησαν από την παράταξη και πήγαν στους Ανεξάρτητους Έλληνες, και η επιλογή του “σημαδεύει” αυτούς ακριβώς.

Και ενώ, όπως τονίζει ο Αριστείδης Χατζής, κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές μικρών κομμάτων ανησυχούν πως, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα χάσουν τις έδρες τους στη Βουλή που θα προκύψει από τις επακόλουθες εκλογές, υπάρχουν και ανεξάρτητοι βουλευτές που διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως η Ραχήλ Μακρή, που σε δήλωσή της στο Bloomberg αναφέρει: “Είναι καιρός οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι βουλευτές δεν μπορούν να εκβιαστούν. Δεν θα ψηφίσω τον υποψήφιο πρόεδρο”.