Ερώτηση Μαρίνου για το αλαλούμ με το Ε9

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ζητώντας να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει και αφορούν τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 του 2014, αλλά και να δοθεί παράταση πέραν της 19ης Δεκεμβρίου για την υποβολή τους κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Μαρτίνος.

«Στις 2/12/2014 δημοσιεύτηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εγκύκλιος ΠΟΛ σύμφωνα με την οποία ορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομίζουν στις Δ.Ο.Υ. οι φορολογούμενοι, οι οποίοι υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2014, προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Ωστόσο, έρχονται αντιμέτωποι για άλλη μία φορά με τη γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου, αφού καλούνται στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ να υποβάλλουν κάθε είδους δικαιολογητικά με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση», σημειώνει στην ερώτησή του ο βουλευτής και προσθέτει πως «την ταλαιπωρία αυτή βιώνουν όσοι μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ. Συγκεκριμένα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας τα δικαιολογητικά θα πρέπει να τεκμηριώνουν τη μείωση αυτή, ενώ ιδιαιτέρως μεγάλα προβλήματα έχουν προκύψει στις περιπτώσεις των ημιτελών ακινήτων, τα οποία δικαιούνται έκπτωση έως και 60% και των επαγγελματικών χώρων που πρόσφατα νομιμοποιήθηκαν και ιδιοχρισημοποιούνται».

«Επίσης μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τα ιδιοχρησιμοποιούμενα τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια) που, ενώ έχουν άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΤ, στην οικοδομική άδεια που εκδόθηκε την δεκαετία του ΄80 και ΄90 χαρακτηρίζονται ως κατοικίες», προσθέτει ο κ. Μαρίνος.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μια τυπική λίστα δικαιολογητικών για την κάθε περίπτωση, η κάθε εφορία απαιτεί διαφορετικά δικαιολογητικά. Αυτό έχει προκαλέσει αφενός προστριβές στις Δ.Ο.Υ , αφετέρου μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, καθώς από τον έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών εξαρτάται η εντολή νέας εκκαθάρισης του φόρου. Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι η εν λόγω καθυστέρηση συνεπάγεται και κωλυσιεργία στην μεταβίβαση ακινήτων, αφού δεν μπορεί να εκδοθεί το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ που πλέον απαιτείται για τις περιπτώσεις αυτές. Επίσης έχουν μπλοκάρει οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα. Με την τροποποιήση του Ε9 ως ιδιοχρησιμοποιούμενο τουριστικό κατάλυμα ο φόρος είναι πολύ μικρός, όμως η εκκαθάριση δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί η οικοδομική άδεια το αναφέρει ως κατοικία. Επιπροσθέτως, ένα μείζον θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης είναι η σχετική προθεσμία, η οποία λήγει στις 19 Δεκεμβρίου ,αν αναλογιστούμε τον μεγάλο αριθμό των φορολογούμενων που προχωρούν σε υποβολή διορθωτικών Ε9. Ως εκ τούτου θα πρέπει να δοθεί παράταση , προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσχέρειες έχουν προκύψει, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες, αλλά και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, καθώς και να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στις μεταβολές των Ε9 από τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ .», καταλήγει ο κυβερνητικός βουλευτής καλώντας τον υπουργό Οικονομικών να δώσει λύση στα προβλήματα.