Κουτσούμπας: Δεν υπάρχουν περιθώρια, λαϊκή παρέμβαση τώρα

“Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής για το πότε και πώς θα κλείσει η διαπραγμάτευση. Ούτε για το αν θα γίνουν και πότε εκλογές. Χρειάζεται λαϊκή παρέμβαση τώρα”, διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέμα “Πολιτικές εξελίξεις και τη νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και την κοινωνική ασφάλιση”.

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε τα μέτρα που αφορούν στην κοινωνική ασφάλιση προαποφασισμένα ως κατευθύνσεις της ΕΕ, που περιέχονται στη στρατηγική της ΕΕ “Ευρώπη 2020” και θεωρούνται προαπαιτούμενα για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Πρόσθεσε ότι καταργείται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης, με στόχο να γίνει η ασφάλιση ατομική υπόθεση για τους εργαζόμενους ανεξαιρέτως, ενώ επεσήμανε ότι το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι λογιστικό, αλλά πολιτικό, ταξικό, κοινωνικό δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου.

Ο κ. Κουτσούμπας πρότεινε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που προβάλλει το ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα και στη Βουλή, με τους εξής άξονες:
- Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία, με πλήρη εγγύησή των συντάξεων και όχι μόνο έως τα 360 ευρώ.
- Να υπάρξει πλήρης και κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών, να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα των Ταμείων.
- Να υπάρξει κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα (PSI). Να σταματήσει το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων που τα έχει οδηγήσει να έχουν τεράστιες απώλειες.
- Να μην εφαρμοστούν οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2014-2017 για δραστικές μειώσεις της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Να μην εφαρμοστεί από 1-1-2015, ο ν.3863/2010 που διαχωρίζει τη σύνταξη σε βασική και αναλογική. Να μην εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης από με το νέο σύστημα που σε πλήρη εφαρμογή του μειώνει τις κύριες συντάξεις από 7%-25%.
- Κατάργηση της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος που ισχύει στην επικουρική και στα εφάπαξ. Να μην εφαρμοστεί στην κύρια σύνταξη από το 2015.
- Να μην υπάρξει καμία νέα περικοπή. Επαναφορά της 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης, αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες, όπως αναπηρίας, χηρείας.
- Δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλους. Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς καμία περικοπή στα φάρμακα με κατάργηση της λίστας, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους και σε όλα τα βιβλιάρια υγείας των ανασφάλιστων ΑμΕΑ και χρονίως πασχόντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Να εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.
- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, της προσωρινής και εκ περιτροπής εργασίας, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε την ανάγκη επαγρύπνησης και κινητοποίησης του λαού, καθώς η περιοχή είναι “καζάνι που βράζει”, δοθείσης και της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας.

Ερωτηθείς για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, είπε ότι είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να υπάρξει λύση χωρίς καμία καθυστέρηση, με την ουσία του νόμου να συνίσταται στο δικαίωμα κάθε κρατουμένου να σπουδάζει, προσθέτοντας ότι δημιουργεί πολλά ερωτηματικά τόσο η στάση της κυβέρνησης, όσο και η στάση άλλων μηχανισμών.

Σε ερώτηση αν αποτελούν λύση οι εκλογές άμεσα, υπογράμμισε ότι άμεση πρέπει να είναι η λαϊκή κινητοποίηση εναντίον των αντιλαϊκών μέτρων και υπογράμμισε ότι για το ΚΚΕ αυτή είναι η προτεραιότητα. Σε ό,τι δε αφορά την ημερομηνία εκλογών, είπε ότι μάλλον θα διεξαχθούν σε διάστημα τριών μηνών.

Αναφορικά με το κείμενο διαφόρων βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, είπε ότι η λογική αυτών των βουλευτών είναι στη λογική των κομμάτων τους, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για εκλογή Προέδρου και κατόπιν η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα πήγαινε σε μια συνάντηση πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το χρέος, είπε ότι θα πήγαινε προκειμένου να διατυπώσει τις θέσεις του, διευκρινίζοντας ότι η διαφωνία του ΚΚΕ έχει σχέση με τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως θεσμού που εκ της θέσεώς του υπογράφει αντιλαϊκά μέτρα. Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας σύσκεψης το χαρακτήρισε ως “κίνηση εντυπωσιασμού μάλλον”, ενώ πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει το χρέος ως χρέος του ελληνικού λαού.