Αλ. Τσίπρας: Φορολογούμε τα κέρδη και όχι την παραγωγή

Σε εκδήλωση του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου στην οποία παρευρέθηκαν περισσότερα από 90 κορυφαία στελέχη και εκπρόσωποι, ελληνικών και ιταλικών εταιριών, βρέθηκε χθες Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να παρουσιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά θεμάτων.

Μετά την σύντομη ομιλία - τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε διάλογος. Τα κυριότερα ζητήματα που έθεσε η ελληνοϊταλική επιχειρηματική κοινότητα αφορούσαν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, την απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων, την ανάγκη ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, αλλά και την ανάγκη διοχέτευσης πόρων στην οικονομία. Παράλληλα τέθηκαν με έμφαση τα μεγάλα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής ως εξαγωγικού προϊόντος, με έμφαση σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο.

Ο κ. Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα αλλαγών με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας οι οποίες όπως τόνισε δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά μπορούν να παράξουν τεράστια και πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλη την οικονομία με άξονες:

-Τη δημιουργία Δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας, για την προώθηση αναπτυξιακών έργων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,

-Την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ώστε, αντί για οριζόντιες επιδοτήσεις επενδύσεων, να επιδοτούνται στοχευμένα παραγωγικές επενδύσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση.

-Την Παροχή ρευστότητας, από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και από μη συμβατικά χρηματοδοτικά εργαλεία και

-Την τόνωση των δημοσίων επενδύσεων ως ατμομηχανή για τον ιδιωτικό τομέα.

Η Απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων ,αλλά και η ανάγκη ενός σταθερού φορολογικού συστήματος ,τέθηκαν στην συζήτηση ως προαπαιτούμενα της ανάπτυξης . Ο κ. Τσίπρας απαντώντας μίλησε για την ανάγκη ριζικής και ουσιαστικής απλοποίησης όλου του θεσμικού πλαισίου και των βημάτων για την αδειοδότηση επενδύσεων, καθώς και για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων, με τη λειτουργία στην πράξη – και όχι στα χαρτιά – «υπηρεσίας μιας στάσης» για όλες τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων («one-stop shop»), ενώ αναφερόμενος στην θεσμοθέτηση ενός απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος σημείωσε με έμφαση ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, δεν είναι τόσο η υψηλή φορολογία, όσο η αστάθεια και η αβεβαιότητα για το φορολογικό σύστημα που ισχύει και η οποία καθιστά αδύνατο οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό»

«Δεσμευόμαστε, τόνισε, για ένα δίκαιο, απλό, σταθερό και διαφανές φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε έτη, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και θα επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Φορολογούμε τα κέρδη και όχι την παραγωγή. Με υψηλότερη φορολόγηση στα διανεμόμενα κέρδη και χαμηλότερη σε αυτά τα οποία αποθεματοποιούνται για να επενδυθούν στην πραγματική οικονομία. Θέλω, όμως, να είμαι σήμερα ξεκάθαρος: όταν εμείς μιλάμε για δίκαιη φορολόγηση, το εννοούμε».

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη Δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες. «Τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα εμπίπτουν , τόνισε ο κ. Τσίπρας, στη ''νέα σεισάχθεια''. Θα διασπάται, δηλαδή, ένα δάνειο σε δύο μέρη: σ' εκείνο που ο δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει και στο μέρος που παγώνει για πέντε ή δέκα χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση, χωρίς να διαγράφεται από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, έως ότου βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη».