Σε κλίμα έντασης η συνάντηση Βενιζέλου – Τσίπρα

Σε κλίμα τεταμένο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα στις 13:00 η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο και ειδικότερα για το Κυπριακό και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά, η συνάντηση αυτή είναι επιβεβλημένη και θεσμικά αναγκαία και θα περιοριστεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών ωστόσο κάθε άλλο παρά θετικό είναι, αφού προβαίνουν σε αντεγκλήσεις ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζει με άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής τον ΣΥΡΙΖΑ ανεύθυνη δύναμη που μοιάζει με λύκο. Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας, αποκαλούσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε, «συνεργό του πρωθυπουργού που κάνει την αυτοκριτική του για την προπαγάνδα του φόβου».

Αυτό το τελευταίο σίριαλ αντεγκλίσεων μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Αλέξη Τσίπρα, φαντάζει σαν το κερασάκι στην τούρτα μιας απολύτως τεταμένης σχέσης, οι απαρχές τις οποίες χάνονται σε βάθος τριετίας, τότε που η αξιωματική αντιπολίτευση ζητούσε επιτακτικά τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες του για τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ και των υποβρυχίων.

Η Κουμουνδούρου συμπέραινε σε πόρισμά της για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σεχτικά με την υπόθεση της λίστας, ότι προχώρησε σε υπεξαγωγή εγγράφου και απιστία ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρνείτο πεισματικά τις κατηγορίες και απαντούσε στην αξιωματική αντιπολίτευηση από το βήμα της Βουλής, πως στο σπίτι του, έχει ακόμη και τα αμυντικά σχέδια της χώρας από τη θητεία του στο υπουργείο Άμυνας. Στις απορίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα απαντούσε με αρκετή διάθεση χιούμορ πως τα κρατάει για να προχωρήσει σε πραξικόπημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθεί στην εξουσία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι «βγήκε πολύ νωρίς στην πιάτσα», με τον ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνει το γάντι. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρώτο τον επικεφαλής του, αρνείται από τότε ακόμη και να απαντάει στον Ευάγγελο Βενιζέλου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, είναι αυτό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην πρόσφατη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης αρνήθηκε να ανταπαντήσει στον κ. Βενιζέλο που τον κατηγόρησε για εκβιασμό της Βουλής και ευτελισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.