Το ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει νέα μέτρα

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τις προτάσεις που έχει αποστείλει, στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν πως δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στη Χ. Τρικούπη εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους, διότι όπως διαρρέουν, σκοπίμως ορισμένοι εκλαμβάνουν ως δήθεν νέα μέτρα τις ισχύουσες προ πολλού ρυθμίσεις που εφαρμόζονται σταδιακά σε σχέση για παράδειγμα με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και το ασφαλιστικό σύστημα.

Δεν διαψεύδουν πάντως το μείζον ζήτημα που προκύπτει από τις επικείμενες αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, εκτιμούν ωστόσο ότι η όποια αύξηση θα αντιμετωπισθεί κατά τρόπο ανώδυνο για τους πολίτες.

Πηγές της Χ. Τρικούπη υποστηρίζουν ότι οι δυσκολίες που έχουν προκύψει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές οφείλονται κατά βάση σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, στο γεγονός ότι αυτή δεν αφορά μόνο την τρέχουσα, τελευταία αξιολόγηση της τρόικας στο πλαίσιο του προγράμματος που λήγει, αλλά και το νέο καθεστώς, την αλλαγή σελίδας, χωρίς νέο δάνειο και μνημόνιο, αλλά με θώρακα προστασίας έναντι των αγορών, δεύτερον, στο ότι το ΔΝΤ θέλει να καταστήσει σαφή την επιθυμία του να μετέχει στις διαδικασίες στο εσωτερικό της ευρωζώνης, και τρίτον, στην εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα.

Στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται παράλληλα ιδιαίτερα ενοχλημένοι με την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγορούν ότι «κραυγάζει», αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ εκφράζουν την πεποίθηση ότι τελικά θα υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία αλλαγής σελίδας.