Κουτσούμπας: Η λογική του καναπέ μας είναι άγνωστη

“Η λογική του καναπέ μας είναι άγνωστη, εκτός του ότι είναι και αντιπαθής και επικίνδυνη”, τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ερωτηθείς αν μία νέα μελλοντική κυβέρνηση, ενδεχομένως του ΣΥΡΙΖΑ, αξίζει μια μικρή έστω περίοδο χάριτος, ο κ. Κουτσούμπας σημειώνει: “Μια κυβέρνηση που θα εξαγγείλει και θα πάρει φιλολαϊκά μέτρα από την πρώτη μέρα –γιατί η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται– θα θέλει το εργατικό–λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ, να βρίσκεται στους δρόμους για να εμποδίσει όσους θα επιβουλεύονται αυτά τα φιλολαϊκά μέτρα. Μια κυβέρνηση που θα σχεδιάζει αντιλαϊκά μέτρα και θα είναι επιρρεπής σε πιέσεις για λήψη τέτοιων μέτρων θα αποζητά περίοδο χάριτος, όπερ σημαίνει “καναπές” και ανάθεση σε κάποιες ηγεσίες αντί της λαϊκής συμμετοχής. Και τότε βέβαια είναι που δέκα φορές περισσότερο χρειάζεται ο λαός και το ΚΚΕ στους δρόμους. Οι αντιδράσεις κάποιων γι’ αυτό το αυτονόητο που λέει το ΚΚΕ μάλλον δείχνει ότι θα ακολουθήσουν το δεύτερο δρόμο”.

Στην επισήμανση ότι κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ισπανικό Podemos δέχονται έναν συστημικό “πόλεμο” για να αποτραπεί η νίκη τους στις εκλογές, ο κ. Κουτσούμπας σχολιάζει: “Πράγματι, το σύστημα τους έχει κηρύξει τόσο σκληρό πόλεμο ώστε μεγαλοβιομήχανοι, ισχυρά τμήματα της αστικής τάξης, μονοπωλιακοί όμιλοι, τους αποδέχονται, τους πριμοδοτούν και έχουν γίνει προνομιακοί συνομιλητές μαζί τους. Εκτός κι αν εννοείτε “πόλεμο” την υποστήριξη των μεν στον ένα πόλο του δικομματισμού και των δε στον άλλον. Μόνο που και οι μεν και οι δε είναι τμήματα ομίλων, του κεφαλαίου, υποστηρικτές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ, είναι σε τελευταία ανάλυση ο ίδιος ο μηχανισμός και το ίδιο το σύστημα”.

Όσο για το αν τα αστικά κόμματα, που συχνά επαινούν το ΚΚΕ ότι είναι σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, και για το αν αυτό σημαίνει ότι δεν το φοβούνται, επισημαίνει: “Γι’ αυτό, αλήθεια, θάφτηκε το μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ πρόσφατα απ’ όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ, με πλήρη αποσιώπηση ή το πολύ μέσα σε 2 αράδες ρεπορτάζ; Γι’ αυτό υπερπροβάλλονται κόμματα από το πουθενά; Την άποψη ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα σοβαρό και υπεύθυνο την ασπάζεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού –πλειοψηφικό θα έλεγα– που δεν βρίσκεται φυσικά στην άμεση επιρροή του ΚΚΕ. Την άποψη ότι το ΚΚΕ είναι σοβαρό και υπεύθυνο την έχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό –επίσης πλειοψηφικό– στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούν μαζί μας”.