Στη Βουλή οι απαντήσεις για τα ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ

Απαντήσεις αναφορικά με τα ΑΦΜ του "ΠΑΣΟΚ", της "Ελιάς" και της Δημοκρατικής Παράταξης έδωσαν τα αρμόδια υπουργεία έπειτα από ερώτηση της βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ, Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Συγκεκριμένα, διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, έγγραφη απάντηση, όπως επίσης και από το υπουργείο Οικονομικών.

Η κα Χρυσοβελώνη είχε διατυπώσει ερωτήσεις σχετικά με την ανάγκη διερεύνησης καταγγελιών που είχαν διατυπωθεί δημόσια από τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξυνίδη, για τη σκοπιμότητα διαρκών αλλαγών του ονόματος του ΠΑΣΟΚ, όπως "Δημοκρατική Παράταξη" και "Ελιά" και το ενδεχόμενο αυτές να σχετίζονται με προσπάθεια αλλαγής ΑΦΜ για την αποφυγή χρεών.

Από το μεν υπουργείο Οικονομικών η έγγραφη απάντηση υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη και αναφέρει ότι "στοιχεία από τον φάκελο του φορολογουμένου δύναται να χορηγηθούν μόνο εφόσον δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί φορολογικού απορρήτου".

Με το έγγραφο αυτό το υπουργείο Οικονομικών είχε απαντήσει στην ερώτηση της κ. Χρυσοβελώνη για την ιδρυτική διακήρυξη που είχε κάνει η "ΕΛΙΑ-Δημοκρατική παράταξη" σύμφωνα με την οποία αυτή αποτελεί συνασπισμό των πολιτικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα", "Δυναμική Ελλάδα" και "Νέοι Μεταρρυθμιστές-Πολιτεία 2012-Πρωτοβουλία Β΄".

Στην ίδια ερώτηση είχε απαντήσει γραπτώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ενημερώνοντας τη βουλευτή ότι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχουν υποβληθεί δηλώσεις ιδρύσεως των πολιτικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ και "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα". Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε διαβιβάσει στη Βουλή και την απόφαση ανακήρυξης της "ΕΛΙΑΣ" από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για την απόφαση ανακήρυξης των συνδυασμών ενόψει των ευρωεκλογών του 2014.

Στη δική του απάντηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, περιγράφει τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Αστυνομίας και τις διατάξεις του νόμου για την άσκηση ποινικής δίωξης όταν πρόκειται για χρέη προς το δημόσιο.

Επισημαίνει δε ότι ποινική δίωξη ασκείται για βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο που ήταν βεβαιωμένα κατά τον χρόνο απόκτησης της ιδιότητας (πχ ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου) ή βεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια που είχαν συγκεκριμένη ιδιότητα, ανεξάρτητα αν μεταγενέστερα απέβαλαν την ιδιότητα αυτή με οποιονδήποτε τρόπο ή για οποιαδήποτε αιτία, καθώς και για τα χρέη που βεβαιώθηκαν μετά τη λύση των νομικών προσώπων, αλλά γεννήθηκαν ή ανάγονται στον χρόνο που είχαν την ιδιότητα αυτή.

Ο κ. Κικίλιας θυμίζει ότι για το αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο, προβλέπεται αυτόφωρο και μάλιστα διαρκές και ακόμη ότι και για το αδίκημα της καθυστέρησης της καταβολής εισφορών σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν οφείλονται άνω των 150.000 ευρώ, το αδίκημα φέρει το χαρακτήρα αυτοφώρου και μάλιστα διαρκούς.

Η κ. Χρυσοβελώνη στην ερώτησή της ζητούσε να ενημερωθεί αν θα παρέμβει η Οικονομική Αστυνομία για να ερευνήσει τις σοβαρότατες καταγγελίες του γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη σχετικά με την αποφυγή από το ΠΑΣΟΚ, δια της μεθόδου ΑΦΜ, εκπλήρωσης υποχρεώσεων.