Βενιζέλος: Υπάρχει πρόβλημα με το ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα

“Πρέπει στη 1 Ιανουαρίου να έχουμε μια ασφαλή καθαρή κατάσταση”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δε χρειάζονται δημοσιονομικά μέτρα και δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, υπάρχουν όμως διαρθρωτικές αλλαγές, και σημείωσε ότι οι πολίτες θέλουν αγορά ανοικτή, κανονικό κράτος, φιλοεπενδυτικό περιβάλλον. Είπε ακόμη ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και ότι “δεν πρόκειται να κάνουμε προχειρότητες στο ασφαλιστικό όταν δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου και δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα”.

“Δεν μπορεί να ζητάς αυτή τη στιγμή να γίνουν κινήσεις που δεν έχουν αποδεδειγμένη χρησιμότητα”, τόνισε και πρόσθεσε ότι με τις 100 δόσεις ο κόσμος θα έρθει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του. Επιπλέον, διεμήνυσε ότι “δεν μπορεί να δημιουργείς θέματα εκ του μη όντος σε μια κοινωνία πολύ ώριμη και υπεύθυνη”, για να συμπληρώσει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα απεργιών και ανταπεργιών και πως ούτε επιχειρήσεις, που αντέχουν και δεν καταρρέουν μέσα από τη χρεοκοπία και την πτώχευση, θέλουν ομαδικές απολύσεις.

Επιπλέον, ανέφερε πως δεν θέλει να κρύψει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα σε σχέση με το ρόλο του ΔΝΤ, για να προσθέσει ωστόσο ότι αναμφίβολα η σχέση με το ΔΝΤ είναι πια διαφορετικού τύπου, γιατί το κριτήριο μας είναι τα επιτόκια και “θέλουμε να υπάρχει μια σχέση του ΔΝΤ με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που είναι θεσμική, όπως προβλέπει ο ΕΜΣ”.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους, είπε ότι είναι εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο και πως εκτός από τον κ. Ρέγκλινγκ το λέει τώρα και ο κ. Ντράγκι και πως η ελληνική πλευρά θέλει να ολοκληρωθεί η ειδική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους του 2012, κάτι που, όπως επισήμανε, προβλέπεται ρητά από τις αποφάσεις του Eurogroup και συνιστά εφαρμογή παλιών ειλημμένων αποφάσεων.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν έχει πει ποτέ ότι θα συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι, αλλά ότι λέει πάντα πως πρέπει να συγκεντρωθούν. “Αν επιβληθεί η άποψη του καιροσκοπισμού και του εκβιασμού η χώρα θα πάει σε εκλογές με πολύ σκληρά διλήμματα”, τόνισε και υποστήριξε ότι οι εκλογές κρίνονται προεκλογικά. Σημείωσε ακόμα ότι ο ρόλος της δημοκρατικής παράταξης είναι η εθνική σταθερότητα και πως αυτή είναι και η προσωπική του φιλοδοξία και πως γι' αυτό κάνει και πολύ μεγάλη υπομονή.