“Οι πρόωρες εκλογές δεν προσδίδουν βεβαιωμένα στοιχεία σταθερότητας”

συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη

Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τι μπορεί να φέρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε πολιτικό επίπεδο και κατά πόσο η μη αυτοδυναμία θα είναι επιζήμια για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα; Ο πολιτικός επιστήμονας, Λευτέρης Κουσούλης μιλάει στο news.gr και αναλύει. Την πιθανότητα συνεργασίας πολιτικών δυνάμεων, τα σενάρια και τις σχέσεις μας με την Ευρώπη.

"Βρισκόμαστε στην τελευταία φάση του πολιτικού κύκλου που ξεκίνησε το 2012"

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κύριος Κουσούλης δίνοντας το πολιτικό στίγμα, "βρισκόμαστε στην τελευταία φάση του πολιτικού κύκλου που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012. Η επιλογή που έκανε τότε ο λαός, ήταν μία κρίσιμη επιλογή γύρω από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας σε συνδυασμό με τη βούληση να μην διαταραχθεί η σχέση μας με την ευρωζώνη. Με βάση αυτή την εντολή είχαμε τρικομματική κυβέρνηση, η οποία κατέληξε με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ στο σημερινό κυβερνητικό σχηματισμό".

Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι "Τελειώνει και τυπικά το μνημόνιο. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα επιλογή. Πώς θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της. Ενώ υπάρχει το ζητούμενο της χρηματοδότησης, παρεμβάλλεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που πιθανότατα μας οδηγεί σε εκλογές. Στην πραγματικότητα οδηγούμαστε σε συνταγματική λήξη της παρούσας κατάστασης αφού δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος και κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε εκλογές το Μάρτιο".

"Εκλογές πιο κρίσιμες από αυτές του 2012"

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, οι εκλογές αυτές θα είναι πιο κρίσιμες από τον Ιούνιο του 2012 γιατί "είτε η χώρα θα μπει σε μία αμφιβολία για την πορεία της, - άρα το να μην μπορεί σταθερά να απαντήσει για το πώς θα προχωρήσει στην επόμενη φάση -, είτε μπορεί να πάει σε μία επιλογή που στο βάθος της θα προσδώσει αμφισβήτηση στη σχέση με την ΕυρωπαΪκή Ένωση και την ευρωζώνη, διακινδυνεύοντας τη σχέση αυτή".

Ο κύριος Κουσούλης εστιάζει μεταξύ άλλων στις δυνάμεις που αντιπαρατίθενται: "Το πρώτο δεδομένο είναι ότι προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σκέφτομαι με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά μόνο με βάση με τα αποτελέσματα της κάλπης. Και το μόνο δεδομένο που έχουμε είναι τα αποτελέσματα της ευρωβουλής. Εκεί το κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, απέτυχε στον αρχικό του στόχο που έλεγε ότι 'στις 25 ψηφίζουμε στις 26 φεύγουν'".

"Οι εκλογές δεν προσδίδουν βεβαιωμένα στοιχεία σταθερότητας"

Στο ερώτημα αν οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν πολιτική αστάθεια, εκτιμά ότι θα έχουμε μία νέα κατάσταση, η οποία δεν έχει βεβαιωμένα στοιχεία σταθερότητας. "Στο βαθμό που προκύπτει από την κάλπη θα πορευθούμε στο δρόμο που ορίζει η λαϊκή ψήφος. Είτε μας πάει σε αυτό που ονομάζουμε σταθερότητα, είτε μας απομακρύνει από αυτό".

"Δεν θα προκύψει αυτοδυναμία"

Κατά την προσωπική του εκτίμηση, δεν θα προκύψει πολιτική αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "ο κατακερματισμός θα επιμείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει αυτοδυναμία, ή θα πάμε σε κυβέρνηση συνεννόησης πολιτικών δυνάμεων ή με πρωτοβουλία του πρώτου κόμματος σε επανάληψη των εκλογών".

Παρόλ' αυτά ο κύριος Κουσούλης, εξηγεί ότι στην παρούσα χρονική περίοδο δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. "Οι μέχρι τώρα συμπεριφορές των πρωταγωνιστών μας απομακρύνουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, οι ηγετικές ομάδες, αδυνατούν ποιοτικά να κάνουν βήματα συνεννόησης", συμπληρώνει.

"Θα προκύψει συνεννόηση μόνο μέσα από την κάλπη"

Επιπλέον τονίζει ότι η αναγκαία συνεννόηση μπορεί να προκύψει μόνο από την κάλπη. "Θα επιβληθεί από το λαό. Ο λαός δεν θα αρνηθεί απλώς την αυτοδυναμία, αλλά θα αποκρούσει κάθε ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, γεγονός που αποτελεί το κλειδί της πορείας για την εξέλιξη της χώρας. Οι ηγετικές ομάδες θα υποχρεωθούν να πάνε σε συνεννόηση. Αυτό που σήμερα αρνούνται θα το επιβάλλει ο λαός με την ψήφο του. Έτσι θα απομακρυνθούμε από τη σύγκρουση με τυφλά στοιχεία και συνεπώς θα αναζητήσουμε συναινέσεις πάνω σε κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση του χρέους, η λειτουργία του κράτους, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό κλπ".

"Πιθανά όλα τα ενδεχόμενα συνεργασίας"

Θεωρεί πιθανά όλα τα ενδεχόμενα συνεργασίας, ακόμα και αυτό της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ: "Όλα μπορούμε να τα δούμε. Το κλειδί των εξελίξεων ως την αναγκαία μεγάλη συνενόηση το κρατάει ο καθένας στα χέρια με την ψήφο του".

"Η χώρα είχε παντοδύναμες κυβερνήσεις και η εμπειρία μας έδειξε ότι διολισθαίνουν στη μετάθεση των προβλημάτων, με το σκεπτικό ότι είναι κύριοι του χρόνου και θα τα λύσουν όλα. Η πολιτική αυτοδυναμία δεν σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν τα προβλήματα να υπακούσουν. Η κυβέρνηση συνεργασίας έχει από τη φύση της μεγαλύτερη επιρροή, ενώ θα κερδίσει μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη στην επίλυση των προβλημάτων με αμοιβαίο έλεγχο κινήσεων. Η κρίση πρέπει να έχει δώσει μαθήματα σε όλους, καθώς τα προβλήματα δεν επιλύονται εύκολα. Είναι εύκολη η καταγγελία, αλλά πολλή δύσκολη η λύση", αναφέρει ο Λευτέρης Κουσούλης.

"Πολιτική ζημιά για το πρώτο κόμμα, οι δεύτερες ή τρίτες εκλογές"

Ο ίδιος θεωρεί καταστροφικό για την πολιτική δύναμη του πρώτου κόμματος, αν προκηρύξει δεύτερες ή και τρίτες εκλογές, στην προσπάθεια αναζήτησης αυτοδυναμίας.

"Δεύτερες εκλογές είναι πιθανό να υπάρξουν. Σε περίπτωση, κατά την οποία το πρώτο κόμμα δεν πει το 'ναι' σε συνεργασία. Είναι όμως πολιτικά αναποτελεσματικό αν πάει σε δεύτερες εκλογές το πρώτο κόμμα. Συν τοις άλλοις θα ζημιωθεί πολιτικά. Αν το κάνει, δεν υπάρχει και δεύτερη ευκαιρία. Επομένως αποκλείεται με βάση αυτό να πάμε σε τρίτες εκλογές. Ποιος είναι αυτός άλλωστε, που θα πει ότι 'επειδή δεν με καταλάβατε σε δύο αναμετρήσεις, πάμε σε τρίτη'; Αν συνέβαινε αυτό, θα οδηγούσε τη χώρα σε αδιέξοδο, με πολλά οικονομικά προβλήματα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να χάσουμε ούτε μία ώρα τη στιγμή που βρίσκονται σε εκκρεμότητα πολλά ζητήματα", καταλήγει ο κύριος Κουσούλης.