Συναντήσεις Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη

Συνάντηση τόσο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγ. Βενιζέλο, όσο και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη  είχε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις θέσεις της κυβέρνησης ενόψει του αυριανού Eurogroup.

O πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Βενιζέλο στις 19:00 και στις 20:00 με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για τις οποίες στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία και των δύο κομμάτων αναφέρουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς. Όμως στο βασικό μενού των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση για την σύνοδο του Eurogroup της Τρίτης και το τελικό σενάριο που φαίνεται να επικρατεί σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Η κυβέρνηση αναμένει στην αυριανή συνεδρίαση να ανάψει πολιτικά το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης, που τυπικά μπορεί να καθυστερήσει μέχρι να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού λόγω της επιμήκυνσης.

Σε αυτό το σημείο ΔΝΤ και ΕΕ συμφωνούν, αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους , αν και πολλοί εκτιμούν ότι η Λαγκάρντ τελικώς θα υποχωρήσει από την θέση της για "κούρεμα" και θα δεχθεί ως ενδιάμεση λύση την πρόταση για επαναγορά χρέους, μείωση των επιτοκίων, επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες και επανεξέταση του θέματος μετά τις γερμανικές εκλογές, σε συνδυασμό με μια συνολική λύση και για άλλες χώρες.

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να διατηρούν χαμηλούς τόνους για την αυριανή συνεδρίαση και αναμένουν την πρωινή πρόταση των εμπειρογνωμόνων που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς για να δουν αν μπορούν να "πανηγυρίσουν" ότι με τη δόση και την επιμήκυνση θα δοθεί ανάσα και σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Μετά το τέλος της συνάντησης, Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης έκαναν δηλώσεις για τη συνάντηση αλλά και για το Eurogroup της Τρίτης.

Οι πληροφορίες για τις δύο συναντήσεις συγκλίνουν στο ότι δε συζητήθηκε το θέμα του ανασχηματισμού και πώς εξετάστηκε η δημιουργία τρικομματικής επιτροπής, ώστε να βελτιωθεί ο συντονισμός των εταίρων και η λειτουργία της κυβέρνησης.