Τι είναι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Με αφορμή τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που έχουν κατατεθεί το τελευταίο διάστημα και έχουν περάσει νόμους - παραβλέποντας τη νομοθετική διαδικασία και το ρόλο της Βουλής, σύμφωνα με τους συνταγματολόγους – ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών,
Γιώργος Φαλτσέτος, εξηγεί τι ακριβώς είναι και πότε αυτές εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με τον κύριο Φαλτσέτο, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εφαρμόζονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα όταν δεν προλαβαίνει να συγκληθεί η Βουλή ή υπάρχουν δυσκολίες, προκειμένου, όπως λένε δικαστές, να αποφευχθούν όλες οι χρονοβόρες διαδικασίες, συντάσσονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως εξηγεί έχουν προσωρινή ισχύ 40 ημερών και στη συνέχεια πρέπει να κυρωθούν εντός τριών μηνών από τη Βουλή.Αντίστοιχη περίπτωση μάλιστα ήταν και αυτή των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο παλαιότερα, οπότε είχε εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διαδικασία για την ψήφιση μέτρων άμεσης ανακούφισης των πληγέντων.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών “Αντί να περάσει ένας νόμος στη Βουλή άμεσα, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Την υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση μετά το πέρας 40 ημερών, πρέπει να φέρει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου στη Βουλή προς κύρωση.

“Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουν όλη αυτή τη διαδικασία, όταν θέλουν να συζητηθεί ένα επείγον θέμα κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, συντάσσεται η λεγόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έρχεται προς κύρωση στη Βουλή”, συνεχίζει ο κύριος Φαλτσέτος.

Πάντως, σε ιδιαίτερα σημαντικά θέματα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, όπως λένε, γιατί δεν ξέρουν πως θα αντιδράσουν τα υπόλοιπα μέλη του Κοινοβουλίου, καθώς δεν είναι διασφαλισμένη η κοινοβουλευτική δύναμη και η κομματική πειθαρχία.