Σαμαράς: Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για τους Αιγυπτιώτες Έλληνες

Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποίησε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, μιλώντας προς τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας, λίγο μετά τη συνάντηση κορυφής.

"Εσείς οι Αιγυπτιώτες, συμβολίζετε, είστε η ζωντανή συνέχεια του Ελληνισμού", τόνισε ο κ. Σαμαράς, παρουσία των εκπροσώπων των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Ιεράς Μονής Σινά και πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών. "Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για σας", τόνισε ο κ. Σαμαράς, ευχαριστώντας τους θερμά εκ μέρους του ελληνικού λαού για ό,τι έχουν κάνει, προσθέτοντας ότι εκείνος είναι ακόμη περισσότερο υπερήφανος που η καταγωγή της μητέρας του προέρχεται από την Αλεξάνδρεια, υποσχόμενος ότι σύντομα θα επισκεφτεί την πόλη.

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς την ελληνική επιχειρηματική οικογένεια της περιοχής, εξέφρασε τη χαρά του καθώς βλέπει ότι ενισχύεται με καινούργιους επιχειρηματίες και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ανοίγουν πλέον οι ορίζοντες για να πετύχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις της Αιγύπτου πολλά περισσότερα, με την ιδιαίτερα μεγάλη επιχειρηματική παρουσία στην Αίγυπτο, που μετριάται σε περισσότερες από 176 επιχειρήσεις, με επενδεδυμένα πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολλάρια από ελληνικά κεφάλαια στην Αίγυπτο, μέσω των οποίων ζούνε περίπου 30.000 αιγυπτιακές οικογένειες, ενώ τόνισε ότι μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο έχουν τετραπλασιαστεί, γεγονός που ο κ. Σαμαράς το χαρακτήρισε έναν πραγματικό θρίαμβο των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ήδη συζήτησε τα προβλήματα της ελληνικής παροικίας με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστο Καβαλή, και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Γιάννη Σιόκα (οι οποίοι του παρέδωσαν κοινό υπόμνημα), καθώς και τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Στέφανο Ταμβάκη, υποσχόμενος ότι σύντομα θα απαντήσει συγκεκριμένα στα ζητήματα που του έθεσαν.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν την Σύνοδο Κορυφής, που ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα θέματα της οικονομίας αλλά και της οριοθέτησης της ΑΟΖ.