Βενιζέλος: Αν ο λαός θέλει να επιλέξει λύση light, ας το κάνει

Στις επικρίσεις κατά του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία απάντησε στη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της γραμματείας της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της “Δημοκρατικής Παράταξης” ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

“Η συνεργασία με τη δεξιά έχω πει 100 φορές πως έχει γίνει, με ποιες συνθήκες, σε ποια συγκυρία, με ποιες διαδικασίες, πότε ακριβώς, γιατί η χώρα οδηγήθηκε στις εκλογές το 2012 με μια κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. Είχε προηγηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΛΑΟΣ. Είχε προηγηθεί μια προσπάθεια να γίνει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2011 και φτάσαμε τον Ιούνιο του 2012 στην κυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ, ενώ είχαμε την ευκαιρία να φτάσουμε σε μια κυβέρνηση καλύτερων εσωτερικών συσχετισμών το Μάιο του 2012”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

“Κάποιοι ρωτούν γιατί συνεργαζόμαστε με ΝΔ. Γιατί κανείς δεν ρωτάει στη Νέα Δημοκρατία, βρε παιδιά πως και φύγατε από το “αντιμνημονιακό” μέτωπο και ήρθατε στο “μνημονιακό” το λεγόμενο, πώς κάνατε αυτή τη στροφή; Κανείς δε ρωτάει για την επίπτωση που έχει το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν η ηγετική δύναμη του αντιμνημονιακού μετώπου επί ενάμισι χρόνο, με επιπτώσεις δραματικές στον τρόπο με τον οποίον σκέφτονται και ενεργούν οι πολίτες, γιατί τροφοδοτήθηκε έτσι μία δημαγωγική και συνωμοσιολογική προσέγγιση του πολίτη γίγνεσθαι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδωσε μάλιστα στη στάση αυτή της Νέας Δημοκρατίας το φαινόμενο “να αγωνιζόμαστε να πούμε τη σωστή γραμμή για τη χώρα και αυτό να επικαλύπτεται από την τεχνητή πόλωση, τον τεχνητό μικρό διπολισμό”.

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως, από ένα σημείο και μετά, τίποτα δεν μπορεί να γίνει ερήμην του λαού, που θα κάνει την επιλογή του. “Θέλει να επιλέξει δημοκρατικά μία λύση ευθύνης, ας την επιλέξει. Θέλει να επιλέξει μία λύση ανευθυνότητας, ας την επιλέξει. Θέλει να επιλέξει μία λύση light, ας την επιλέξει. Είμαστε υπεύθυνοι, δεν είμαστε light, έχουμε παρελθόν, λέμε πράγματα τα οποία είναι ουσιαστικά, τα ουσιαστικά πράγματα είναι και δυσάρεστα, είναι και πολύπλοκα, θέλουμε να έχουμε ολοκληρωμένες θέσεις κι αυτά που λέμε να τα εννοούμε”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως δε γίνεται καμία συζήτηση για πρόσωπο, γιατί το θέμα δεν είναι ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά αν η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά ή αποσταθεροποιητικά, και σημείωσε ότι ποτέ άλλοτε η προεδρική εκλογή δεν ήταν τόσο πολιτική.

“Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είναι αυτή που διασφαλίζει τη σταθερότητα την κυβερνητική. Κυβερνητική με την προϋπόθεση για κάθε άλλου είδους σταθερότητα και όχι μόνο αυτό. Κάνει δουλειά τεράστια. Κρατάει την κυβέρνηση, τη διορθώνει, την καθοδηγεί, την επιβλέπει, εκδηλώνει την ευαισθησία, τηρεί τον κανόνα των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά εδώ δεν μιλάμε μόνο για τη νυν Κοινοβουλευτική Ομάδα, μιλάμε και για την επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα”, ανέφερε εξάλλου ο κ. Βενιζέλου, προσθέτοντας: “Διότι πρέπει να προκύψει και μια Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία μπορεί να εφαρμόσει αυτά που λέμε σε ένα επόμενο περιβάλλον. Εμείς θέλουμε αυτό να γίνει τον Ιούλιο του 2016, αλλά εάν δεν προκύψουν οι 180 ψήφοι, θα γίνει νωρίτερα. Υπάρχει δυστυχώς η δεδομένη στάση των επισήμων κομμάτων, δηλαδή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ”.