Βενιζέλος: Κάθε υπαινιγμός και αμφισβήτηση έχει τεράστιο κόστος

Επιβάλλεται “τώρα να καταλάβουμε πως το καθετί που λέγεται ή που γίνεται στο εσωτερικό της χώρας, ο κάθε υπαινιγμός, η κάθε αμφισβήτηση των προθέσεων της χώρας, η έλλειψη συστράτευσης, θάρρους, οποιαδήποτε αμφισβήτηση της αλήθειας, έχει τεράστιο κόστος”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην πρώτη πολιτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης με τίτλο “Δημοκρατική Παράταξη-Ξεκινάμε” που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι “εμείς τώρα πρέπει να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της σταθερότητας”, όχι της κυβερνητικής που, όπως είπε, δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή από μόνη της, “αλλά της σταθερότητας της συνολικής εθνικής προσπάθειας που πρέπει να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ελήφθησαν οι δύο αποφάσεις, για έναρξη των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο, σταθεροποιώντας τη χώρα, και στη συνέχεια με την ανανέωση της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, για να συμπληρώσει πως “όταν αυτό τελείωσε, η χώρα άρχισε πάλι να βιώνει μια ύστερη φάση της κρίσης, χωρίς κανέναν λόγο, στα μεγέθη της τα χρηματοοικονομικά, κάτι που δεν δικαιολογείται καθόλου μα καθόλου από τα μεγέθη τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά της χώρας, γιατί η επιτυχία της προσπάθειας είναι τεράστια και αποδεδειγμένη και αποδεκτή από τους πάντες”.

“Άρα βλέπουμε αυτή την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτικής και οικονομίας, εσωτερικού και διεθνούς πολιτικού γίγνεσθαι, μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών επικοινωνιακών παιγνίων και εμείς πρέπει να παρέμβουμε τώρα και να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο για μια ακόμη φορά”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της Ελιάς στις ευρωεκλογές, είπε ότι οι αριθμοί μπορεί να μην ήταν οι επιθυμητοί, αλλά το αποτέλεσμα “κράτησε τη χώρα όρθια και την παράταξη στο επίκεντρο των διαδικασιών”, ενώ “το εγχείρημα της Ελιάς απέδειξε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με αμοιβαίο σεβασμό, ισότιμα, χωρίς προκαταλήψεις”. Πάνω στο κεκτημένο της Ελιάς, είπε, “χτίζουμε τη Δημοκρατική Παράταξη”, δηλαδή τη συνένωση, όπως ανέφερε, των δυνάμεων όλου αυτού του ιστορικού ιδεολογικού και πολιτικού χώρου που περιλαμβάνει το προοδευτικό κέντρο και ενώνει την παράδοσή του με την παράδοση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της εγχώριας κεντροαριστεράς.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στο εγχείρημα αυτό “βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν μικρό τεχνητό διπολισμό” και με φαινόμενα πολιτικής αλαζονείας. Υποστήριξε δε ότι στο κενό που άφησε ο παλαιός δικομματισμός με τις υπερβολές του, τώρα εμφανίζονται μορφές πρώιμου και μεσαίου δικομματισμού που είναι πολύ πιο έντονα αλαζονικές και που μεταφυτεύονται σε άλλους χώρους, μικρούς, νεοπαγείς, που δε φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη δυσκολία των καταστάσεων.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ. “Ναι, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πρόβλημα εσωτερικό, όχι αυτό που φαίνεται, είναι πολύ μικρές οι προσωπικές φιλόδοξες στρατηγικές και δεν έχουν καμία σημασία στη ροή της ιστορίας”, είπε και εξήγησε ότι το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν έχει ακόμα συνέλθει η παράταξη από το μεγάλο ιστορικό σοκ που προκάλεσε η αντιμετώπιση της αλήθειας της κρίσης το 2009-2010. “Ποτέ δεν ξεπεράστηκε αυτό γιατί είναι πραγματικά σοκαριστικό να αναγκάζεσαι να ακυρώσεις ή να αναστείλεις παροχές που έχεις κάνει ιστορικά εσύ, είναι πολύ δύσκολο να παίρνεις μέτρα αντιδημοφιλή”, επεσήμανε, για να σημειώσει ότι “θα το ξεπεράσουμε όμως”.

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά ζητήματα, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι υπάρχουν και φαινόμενα “ανεξήγητα και προκλητικά”. “Δεν είναι δυνατόν”, είπε, “να ζητούν τα ρέστα για πολιτικές επιλογές μεγάλης σημασίας, για ιστορικούς αναπροσανατολισμούς της παράταξης και της χώρας αυτοί που έλαβαν τις αποφάσεις ή που τις στήριξαν ή που δεν είχαν το θάρρος να διατυπώσουν τον κριτικό τους λόγο όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις”.