ΕΝΠΕ: Καταγγελίες για μη αντιπροσωπευτικό προεδρείο

Γκρίνιες αλλά και έριδες έφερε η χθεσινοβραδινή ανάδειξη του νέου προεδρείου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), όπου νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Κώστας Αγοραστός.

Οι Περιφερειάρχες Αττικής Ρένα Δούρου, Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης και Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, τα εκλεγέντα μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ αντιπεριφερειάρχες Αττικής Σπύρος Τζόκας και Κοζάνης Παναγιώτης Πλακέντας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδας Νίκος Στούπης και Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρινός, κατηγορούν την παράταξη του κ. Αγοραστού για επιλεκτικές συνεννοήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να μην εκλεγεί ένα αντιπροσωπευτικό προεδρείο στην ΕΝΠΕ.

Στην ανακοίνωσή τους καταλογίζουν στον κ. Αγοραστό ότι "επέλεξε την εξάρτηση από τον κ. Σγουρό και απέρριψε τη δημοκρατική, πλουραλιστική εκπροσώπηση στο προεδρείο όλων των παρατάξεων. Μοίρασε την τράπουλα των θέσεων με στενά κριτήρια κομματικής επιβίωσης, όπως συμβαίνει σήμερα στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, αναγκάζοντας σε αποχώρηση όλες εκείνες τις πλευρές που δεν συμφωνούσαν με αυτή την προσέγγιση".

Χαρακτηρίζουν τα σημερινά αποτελέσματα στις αρχαιρεσίες του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ για την εκλογή προεδρείου "ήττα της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης" και σημειώνουν ότι "όσοι συνειδητά ακύρωσαν" την πρωτοβουλία μιας ανοικτής, πλουραλιστικής εκπροσώπησης που θα αναβάθμιζε την αξιοπιστία και το ρόλο της ΕΝΠΕ "φέρουν ακέραια την ευθύνη και οφείλουν να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί απαξίωσαν τις δημοκρατικές διαδικασίες και επέλεξαν την υπονόμευση των αυτοδιοικητικών θεσμών στο όνομα της διατήρησης κάποιων οφιτσίων".

Αγοραστός: "Η ΕΝΠΕ θα παίξει εθνικό ρόλο"

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι "τα επόμενα πέντε χρόνια η ΕΝ.Π.Ε. θα κληθεί να παίξει ένα εθνικό ρόλο γιατί θα είναι ίσως η μόνη σταθερά του πολιτικού συστήματος"

Όπως σημειώνει, αν και σήμερα ζήτησε "να υπάρξει διαπαραταξιακό Προεδρείο και Εκτελεστική, δυστυχώς η πρόωρη αποχώρηση και η εμμονή ορισμένων για συγκεκριμένη θέση δεν το επέτρεψε. Λυπάμαι για την αντίδραση αυτή".

Ο κ. Αγοραστός απευθύνει πρόσκληση προς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου "παρά τις διαφορετικές θέσεις, να πορευθούμε για τα επόμενα πέντε χρόνια μαζί γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον των συνανθρώπων μας.

Δεν πρέπει να απολέσουμε το πολύτιμο απόθεμα της προσφοράς που έχουμε όλοι μέσα μας. Ξέρουμε να διεκδικούμε κι όταν χρειάζεται να συγκρουόμαστε πάντα προς όφελος των Περιφερειών".