Σαμαράς: Οι Έλληνες έστριψαν το καράβι στο δρόμο της ανάπτυξης

“Πρέπει η Ευρώπη να μεταδώσει στους λαούς μας μιαν ελπίδα χειροπιαστή που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια, ανάπτυξης εργασίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής”, τόνισε στην παρέμβασή του στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Μιλάνου για την απασχόληση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Απασχόλησης της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “οι Έλληνες, με πολλές και προσωπικές θυσίες, κατάφεραν και έστριψαν το καράβι στο δρόμο της Ανάπτυξης”.

“Στην Ελλάδα φεύγουμε πλέον από την κρίσιμη αλλά πολύ δύσκολη περίοδο των 6 ετών ύφεσης. Αυτό το τρίμηνο, η οικονομία μας για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, γυρίζει σε θετικό πρόσημο και η Ανάπτυξη το 2015 θα είναι ισχυρή και βιώσιμη. Μια τολμηρή δημοσιονομική και διαρθρωτική ατζέντα έχει ήδη υλοποιηθεί και οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αποδίδουν στην πραγματική οικονομία”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πάντως πως η ανεργία παραμένει ακόμα ιδιαίτερα υψηλή. Ωστόσο, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι μειώνεται λίγο, αλλά σταθερά”.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πετύχει μια μεγαλύτερη μόχλευση πόρων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων επενδυτικών ιδρυμάτων. “Διότι πρέπει η Ευρώπη να μεταδώσει στους λαούς μας μιαν ελπίδα χειροπιαστή που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια, ανάπτυξης εργασίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής. Που θα συνοδεύεται από πόρους, αλλά κυρίως από αποφασιστικές πολιτικές βασιζόμενες σε σύγχρονα, έξυπνα εργαλεία”, εξήγησε.

Μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά τη διαρθρωτική προσαρμογή που έχουμε επιτύχει. Μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να διασφαλίσει ότι οι θυσίες των λαών της Ευρώπης μπορούν να αποδώσουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης. Μόνον αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι η επόμενη γενιά θα ζήσει σε μια πιο ευημερούσα ήπειρο, και ότι η Ε.Ε. θα ηγείται στο σημερινό ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον.”, ανέφερε ακόμα, και κατέληξε: “Αν δεν συνεργαστούμε όλοι μαζί προς την κατεύθυνση αυτή, η ανεργία θα συνεχίσει να ψαλιδίζει τα κοινωνικά θεμέλια της Ένωσής μας, και κυρίως τις προοπτικές των προσπαθειών μας”.