Απορρίφθηκε η πρόταση Γιούνκερ για επίτροπο εκπαίδευσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την υποψηφιότητα του Τίμπορ Νάβρατσιτς, για τη θέση του Επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Ιθαγένειας.

Πρόκειται για τον πρώτο υποψήφιο που προτείνει ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και απορρίπτεται.

Ειδικότερα 14 από τα 27 μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα εάν η υποψηφιότητά του προκρίνεται προκειμένου να αναλάβει τα ειδικά καθήκοντα.

Η απόρριψη του Ούγγρου υποψηφίου επιβεβαιώθηκε από πολλούς ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή Πολιτισμού του Κοινοβουλίου.

Για να παρακάμψει τον ύφαλο αυτής της αρνητικής απόφασης, ο Γιούνκερ ενδέχεται να αποσύρει τον τίτλο "Υπηκοότητα" από το χαρτοφυλάκιό του, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Ο Νάβρατσιτς επιχείρησε να επανορθώσει με μια επιστολή στην οποία κράτησε αποστάσεις από την πολιτική του Ορμπάν, καθώς δέχτηκε επικρίσεις επειδή αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για το ρόλο που έπαιξε στην έγκριση μεταρρυθμίσεων στους τομείς της Δικαιοσύνης, των ΜΜΕ και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων κατά τη διάρκεια της ακρόασής του την περασμένη Τετάρτη.