Εμπλοκή και ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Δίχως συμφωνία και σαφές συμπέρασμα για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι "δεν υπήρξε σημείο διαφωνίας αλλά δεν καταλήξαμε".

Η συνάντηση διήρκησε τρεις ώρες και σε αυτήν μετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Γκ. Χαρδούβελης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας και ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης.

Οι δανειστές φέρονται να ζήτησαν επιπλέον διασφαλίσεις και επιπλέον ελέγχους στο πλαίσιο της ρύθμισης των κόκκινων δανείων για τους πολύ μεγάλους οφειλέτες. Προς το παρόν όμως δεν φαίνεται να υπήρξε συμφωνία με το οικονομικό επιτελείο αλλά ούτε και διαφωνία.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι οι διασφαλίσεις που ζητήθηκαν είναι εύκολο να δοθούν. Ωστόσο η τρόικα ζητεί και νέες διευκρινίσεις, που αφορούν τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων κάτι που δεν επιτρέπει εκτιμήσεις για τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο αγκάθι των διαπραγματεύσεων ήταν το Ασφαλιστικό, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρονται να ζήτησαν ωμά μείωση των συντάξεων.

Εκτός όμως από το Ασφαλιστικό και τα "κόκκινα δάνεια", στο τραπέζι έπεσαν οι αλλαγές στο Δημόσιο, δηλαδή το νέο μισθολόγιο και οι 5.500 απολύσεις που ζητεί. Την ίδια στιγμή η τριμερής διαπιστώνει ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις ούτε εφέτος, καθώς έχουν εισπραχθεί μόλις 500 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,5 δισ. ευρώ.

Την πορεία των διαπραγματεύσεων από εδώ και πέρα δείχνει ξεκάθαρα η φράση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Εργασίας το οποίο ανέφερε ότι "η διαπραγμάτευση συνεχίζεται".