Ψάχνουν μέρα για την ψήφο εμπιστοσύνης

Στον... αστερισμό της ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται να κινηθεί για τις επόμενες μέρες το πολιτικό σκηνικό της χώρας, με το Μαξίμου να αξιολογεί την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα ως την πιο κρίσιμη της τελευταίας διετίας.

Το κυβερνητικό αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας, και βάσει του Συντάγματος η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή το βράδυ αναμένεται η ψηφοφορία. Ωστόσο δεν αποκλείεται οι ημερομηνίες να αλλάξουν καθώς η κυβέρνηση αναζητά ημερομηνία και περιμένει να κλειδώσει επιπλέον "ναι" για να βγει κερδισμένη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να ανανεώσει τη δεδηλωμένη, αφετέρου δε να εξαλείψει τις “φράξιες” εντός της κυβέρνησης (κυρίως καραμανλικούς και παπανδρεϊκούς), που εγκυμονούν κινδύνους για την κυβερνητική σταθερότητα, και με τον τρόπο αυτό να δώσει τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών μέσα στο 2014, μεταθέτοντας τη συζήτηση αυτή για το Φεβρουάριο, όταν και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ψήφιση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι κανένας από τους 154 βουλευτές της πλειοψηφίας δεν θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, ενώ υπάρχει η προσδοκία και για ψήφους εμπιστοσύνης από ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν πρακτικά και επικοινωνιακά την κυβέρνηση. Μάλιστα, εν όψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού, θεωρείται μάλλον απίθανο κάποιος βουλευτής να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, και κατόπιν να μην ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση, η ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί μάλλον μικρό εμπόδιο για την κυβέρνηση, τουλάχιστον σε σύγκριση με το πολύ πιο δύσκολο εμπόδιο της ψήφισης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο “ψήλωσε” ακόμα περισσότερο με την απόφαση του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς να μη στηριχθεί από τους βουλευτές της παράταξης κανένας υποψήφιος.