Βουλή: Υψηλοί τόνοι και αντιπαράθεση για τους εφοπλιστές

Αντιπαράθεση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ξέσπασε σήμερα στη Βουλή μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την τροπολογία για τη συνεισφορά των εφοπλιστών. 

Πρόκειται για την τροπολογία με την οποία κυρώνεται το συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας ώστε να εισπραχθούν ως "οικονομική παροχή" των εφοπλιστών. 420 εκατ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά την έκτακτη φορολόγηση των ναυτιλιακών εταιριών, η οποία προσδιορίστηκε για τις 4 το απόγευμα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπεραμύνθηκε της τροπολογίας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "τίθεται ένας συγκεκριμένος οικονομικός στόχος για το πόσο που θα συνεισφέρει η ναυτιλιακή κοινότητα: 420 εκατ. σε τέσσερα χρόνια βάση οικειοθελούς, αλλά δεσμευτικής εισφοράς, η οποία θα καταβληθεί σε τέσσερις δόσεις".

Μάλιστα ο υπουργός επιτέθηκε και στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι "δεν μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να πηγαίνει στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, να πηγαίνει σε συναντήσεις που δεν ανακοινώνονται και να διαβεβαιώνει ότι δεν θα πειράξει το συνταγματικό καθεστώς και σήμερα να ακούμε άλλες κουβέντες".

"Θα ήταν τεστ ωριμότητας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει την τροπολογία και να μην ανέβει στα κάγκελα με λαϊκίστικες φωνές", συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στον κ. Βαρβιτσιώτη και υπογράμμισε ότι "η φορολογία με βάση το τονάζ δεν συγκεντρώνει παραπάνω από 80 εκατ., δηλαδή λιγότερα από όσα δίνουν σε παράβολα οι μετανάστες".

Ο κ. Δρίτσας έκανε λόγο για "κραυγαλέα διάκριση" υπέρ των εφοπλιστών και σημείωσε "ο υπουργός έρχεται και λέει ότι και πολλοί είναι και να τους αναγορεύσουμε σε εθνικούς ευεργέτες επειδή θα δώσουν σε 4 χρόνια 420 εκατ. και μάλιστα όλοι μαζί».