Τριγμοί στη συγκυβέρνηση από τη “Δημοκρατική παράταξη”

Τριγμούς στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης έχει προκαλέσει η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, χθες στη Χαλκιδική ότι η ΝΔ είναι η "δημοκρατική παράταξη".

Μπορεί κάποιοι στη ΝΔ να επιμένουν ότι η φράση αυτή μπορεί να εξηγηθεί ως διάθεση διεύρυνσης του κόμματος, ωστόσο άναψε φωτιές στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

"Όλους τους θέλουμε μαζί μας. Και το αποδείξαμε! Το αποδεικνύουμε καθημερινά: με όλους θέλουμε να συνεργαστούμε, με όλους μπορούμε να συνεργαστούμε γι' αυτά τα ιδανικά. Ακόμα και με εκείνους που συγκρουστήκαμε στο παρελθόν. Αλλά δημοκρατική παράταξη, αυτή εδώ η παράταξη είναι! Εμείς είμαστε η δημοκρατική παράταξη! Παράταξη που βάζει πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον, εμείς είμαστε! Κατ' εξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη, εμείς είμαστε! Παράταξη μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού της χώρας, εμείς είμαστε!", ήταν τα ακριβή λόγια του πρωθυπουργού.

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, ήταν άμεση. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δημήτρης Καρύδης, εξέφρασε την ενόχληση του ΠΑΣΟΚ για τα περί δημοκρατικής παράταξης.

"Η δημοκρατική παράταξη ήταν και είναι ιστορικά και ιδεολογικά η  "άλλη" παράταξη σε σχέση με τη ΝΔ", ανέφερε ο κ. Καρύδης και ζήτησε να "σεβόμαστε τις έννοιες και την ιστορία".

Μάλιστα ο κ. Καρύδης πέρασε και στην αντεπίθεση αναφορικά με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή.

"Η περίοδος 2004-2009 της κυβέρνησης Καραμανλή δεν μπορεί να ξεχαστεί. Τα "ισοδύναμα μέτρα" των Ζαππείων ελπίζουμε να έχουν γίνει μάθημα για την "αντιμνημονιακή" φάση της ΝΔ, όταν το ΠΑΣΟΚ σήκωνε μόνο το τεράστιο βάρος των δύσκολων αποφάσεων", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του ο κ. Σαμαράς εξήρε το έργο των κυβερνήσεων Καραμανλή και ειδικότερα τις στιγμές της μη αποδοχής του σχεδίου Ανάν το 2004 και το "όχι" Καραμανλή στο Βουκουρέστι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008, ως κορυφαίες στιγμές της εξωτερικής πολιτικής που άσκησε η Νέα Δημοκρατία, πέραν από την είσοδο στην ΕΟΚ, η οποία χαρακτηρίστηκε ως "η ένταξη στη φιλοσοφία του δυτικού πολιτισμού"

Επίσης, επιτέθηκε στον "λαϊκισμό", τον οποίο χαρακτήρισε "άκρατο", "αθεράπευτο" και "βάναυσο" σε τρία διαφορετικά κομμάτια της ομιλίας του, για να καταλήξει στη φράση "εμείς λεφτά δεν υπάρχουν δεν είπαμε", ως ξεκάθαρη αιχμή κατά τον πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

"Ελλάδα δεν υπάρχει για να ζει με δανεικά", ήταν μια χαρακτηριστική φράση του κατά του λαϊκισμού, αν και παραδέχτηκε ότι "και εμείς (σ.σ. η Νέα Δημοκρατία) πέσαμε στον πειρασμό και τη λογική των παροχών στο παρελθόν".