Χριστοφιλοπούλου: Ο νόμος θα ισχύσει και οι έλεγχοι θα γίνουν

Τη διαβεβαίωση ότι οι αξιολόγηση θα προχωρήσει κανονικά έδωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, παρά τις όποιες αντιδράσεις δήμων και περιφερειών.

"Ο νόμος θα ισχύσει και οι έλεγχοι θα γίνουν. Οι ελεγκτές που βρήκαν τη πόρτα κλειστή, κάνουν μια έκθεση σ' εμάς ή στον ειδικό γραμματέα και μας λένε ότι "δεν ήταν δυνατό να κάνω έλεγχο". Αυτό πρέπει να το δει η δικαιοσύνη πλέον, η οποία δρα στους δικούς της χρόνους", ανέφερε η υφυπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84.

Η κα Χριστοφιλοπούλου ξεκαθάρισε επίσης ότι η ρύθμιση για την αξιολόγηση "δεν συνδέεται με το πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων, απολύσεων" και συμπλήρωσε ότι "περάσαμε βελτιωτική ρύθμιση του σχετικού άρθρου, η οποία αναφέρει ρητά ότι δεν συνδέεται όχι μόνο με διαθεσιμότητες και  απολύσεις, αλλά με οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή αρνητική ή μισθολογική".

Παραδέχτηκε βέβαια ότι υπάρχουν δυσκολίες και στρεβλώσεις στην εφαρμογή του 15%, ενώ σημείωσε ότι τον επόμενο μήνα θα συζητηθεί "ένα πάγιο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα πρέπει να συνδέεται και με υπηρεσιακές μεταβολές, όχι με απολύσεις", καθώς "δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο σύνταγμα".

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι μέχρι στο πρώτο οκτάμηνο του 2014 έχουν ήδη φύγει 562 υπάλληλοι με παντός είδους πειθαρχικά -πλαστά πτυχία, παράνομες μετατροπές- ενώ την προηγούμενη διετία είχαν φύγει περίπου 350 υπάλληλοι.

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ για τις οποίες τόνισε "ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στο πρόγραμμα για το πώς θα λειτουργήσει με τη πρόταση τους ο χρηματοπιστωτικός τομέας και που θα βρουν τους πόρους εντός ευρωζώνης ή αν θ' αυξήσουν τα ελλείμματα για να κάνουν αυτό που λένε, για να αυξήσουν, δηλαδή,  τις δημόσιες επενδύσεις".

Σε ότι αφορά το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης η κα Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ότι "πρέπει να είναι ανοικτό προς όλους και να υπάρξει σύμπραξη όλων ή αλλιώς -κατά τη γνώμη μου- δεν έχει νόημα να γίνει".