Γιακουμάτος: Δεν είναι ακριβό το γάλα…

“Το γάλα δεν είναι ακριβό, αλλά επειδή έγιναν παρεμβάσεις και δεν έπεσε η τιμή του, πρέπει να δείξουμε όλοι την κοινωνική μας ευθύνη απέναντι στον λαό”, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, μετά τη συνάντηση που είχε με φορείς της αγοράς γάλακτος, με θέμα το μερίδιο της συνεισφοράς τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Γεώργιος Στεργίου, τόνισαν ότι θεωρούν αυτονόητη την ανάληψη πρωτοβουλιών από κάθε επιχείρηση που αντιλαμβάνεται τον ρόλο της στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Επίσης, κάλεσαν τους εκπροσώπους της αγοράς να επενδύσουν στην εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά το συντελεστή ΦΠΑ στο γάλα και σε άλλα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ο υφυπουργός σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους επανέλαβε ότι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία, είναι πιο υψηλός, ωστόσο δε διευκρίνισε αν εξακολουθεί το υπουργείο να σχεδιάζει να προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών τη μείωση του ΦΠΑ.

Στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας μετά τη συνάντηση σχολίασαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: “Όταν η ίδια η πολιτεία αυξάνει το κόστος μέσω της φορολογίας δεν μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις να ρίξουν εκείνες τις τιμές”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των γαλακτοβιομηχανιών, από την ημέρα που ψηφίστηκε η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές τουλάχιστον κατά 5%, πιέζοντας την εγχώρια παραγωγή και κατ' επέκταση τις τιμές παραγωγού τουλάχιστον κατά 2 λεπτά το λίτρο.