Την Πέμπτη προς ψήφιση ο ΕΝΦΙΑ εν μέσω αντιδράσεων

Την Πέμπτη θα τεθεί τελικά προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία με τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ, η οποία έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να μετατεθεί η ψηφοφορία της επίμαχης τροπολογίας για την Πέμπτη.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παραστεί σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Κάτι που είχαν ζητήσει προηγουμένως ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος και του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να κρατήσει την ίδια στάση που ακολούθησε στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικό του δημιούργημα και δεν θα απολογηθεί για αυτόν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται αποφασισμένος στην περίπτωση που οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντιδράσουν στην τροπολογία να τους υπενθυμίσει πως ο Ν. 4223 για τον ΕΝΦΙΑ ψηφίσθηκε από τη Βουλή το Δεκέμβριο του 2013 με ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, δηλαδή από τους ίδιους τους βουλευτές που σήμερα τον λοιδορούν και όχι από εκείνον, που από το Σεπτέμβριο του 2013 δημοσίως προειδοποιούσε για τις βλαπτικές επιπτώσεις της υπερ-φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

 

Τι θα πράξει η αντιπολίτευση

 

Στο μεταξύ σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη διάταξη, ενώ η κυβέρνηση αντέτεινε ότι ο φόρος στην ακίνητη περιουσία είναι ένα μέτρο που ισχύει σε όλα τα σύγχρονα κράτη.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, υποστήριξε ότι «η τροπολογία αποτυπώνει την αμηχανία και το αδιέξοδο της σημερινής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία δεν μπορεί να δώσει λύσεις και πρέπει να ανατραπεί άμεσα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει όλες τις αδικίες αυτής της κυβέρνησης που πρέπει να φύγει για να σταματήσει η καταστροφική πολιτική της» τόνισε ο κ. Ζαχαριάς.

Για καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης μίλησε και η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ, Έλενα Κοντουρά, δηλώνοντας την πλήρη διαφωνία του κόμματός της για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης, έκανε λόγο για «αλλαγές σε επίπεδο εμπαιγμού και για απαράδεκτο και άδικο φόρο».

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος εντελώς άδικος. Θα καταπέσει στα δικαστήρια γιατί φορολογεί την κατοχή, το κεφάλαιο και όχι το εισόδημα» υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Κυρίτσης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτήρισε τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, «δόλωμα για να αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή, ενώ στην ουσία παραμένει άθικτος προς όφελος του κεφαλαίου».