Επιτελείο Εθνικής Άμυνας: Να επιστρέψουν οι μισθοί του 2012

Ανακοίνωση με την οποία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πρέπει οι μισθοί των ενστόλων που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις να επιστρέψουν στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012, εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. 

Θυμίζουμε ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ' επιταγή του νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές.

Οι ανώτατοι δικαστές επισήμαιναν ότι oι αποδοχές των ένστολων πρέπει «να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος». Ακόμη αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις ότι από τις επιταγές των άρθρων 23, 29 και 45 του Συντάγματος απορρέει η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ένστολων.

Όπως ανέφεραν οι δικαστές, το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ένστολων, όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή να έχει στην λειτουργία των ενόπλων αυτών Σωμάτων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

Διευκρινίζεται ότι βάση της ισχύουσας νομοθεσίας το ΓΕΕΘΑ δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα σύστασης πρότασης μισθολογίου και ως εκ τούτου ουδέποτε του ανατέθηκε τέτοιο έργο.

Τονίζεται επίσης ότι η θέση του ΓΕΕΘΑ είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και ως εκ τούτου οι μισθοί των στελεχών των Ε.Δ. πρέπει να επιστρέψουν στο επίπεδο του Αυγούστου 2012 όπως εντέλλεται από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.