Το… ταξίδι του Γιούνκερ στην Κομισιόν ξεκινά από την Αθήνα

Από την Αθήνα ξεκινά τις επισκέψεις του με το νέο αξιώμά του στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup θα έχει στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά, οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κομισιόν, στο οποίο θα παρακαθίσει και ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κατά τις επαφές του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Ελλάδα θεωρείται βέβαιο πως θα συζητηθεί το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για την οποία έχει δεσμευθεί το Eurogroup, αλλά και το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει στην Κομισιόν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να τον θέλουν να προορίζεται για τη θέση του επιτρόπου Μετανάστευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο ένας από τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και τάχθηκε εξαρχής υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο σχετικό δελτίο Τύπου της Κομισιόν για την επίσκεψή του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποκαλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό “φίλο και συνάδελφο”, ενώ προαναγγέλλει πως από την Αθήνα θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της προεδρίας του για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Κομισιόν ενεργότερη ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κυπριακό.

Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να δημιουργεί δυσλειτουργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Μια κακή λύση", πρόθεσε, "θα δημιουργήσει προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γι'αυτό το λόγο οι Βρυξέλλες πρέπει να στηρίξουν τις θέσεις Λευκωσίας- Αθήνας, στο Κυπριακό".