Επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση

Για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων συμφώνησαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και η τρόικα στην τρίωρη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα θα στηρίξει την κυβέρνηση στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων ,θέμα για το οποίο οι απόψεις των δυο πλευρών συμπίπτουν.

"Και αυτοί είχαν άποψη και εμείς είχαμε, περίπου την ίδια", ανέφερε η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας πως "θα βοηθήσουν να έρθουν επενδυτικά κεφάλαια ώστε να τονωθεί και η ανάπτυξη".

Διαβάστε σχετικά: Στο υπ. Εργασίας αύριο η τρόικα, κληρώνει για τη ρύθμιση για τα ταμεία

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να εξετάσουν με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως έγινε μια πολύ εποικοδομητική κουβέντα, πολύ καλύτερη από την πρώτη συνάντηση. "Φάνηκαν θετικά διακείμενοι κάτι που δεικνύει ότι η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα πάει καλά", ανέφερε.

Διαβάστε σχετικά: Δένδιας: Αυτονόητες οι πολλές δόσεις για χρέη σε Δημόσιο - Ταμεία

Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητήθηκε η πορεία της οικονομίας, πως θα εξέλθει από τον φαύλο κύκλο των προηγούμενων ετών σε έναν ενάρετο κύκλο, αλλά και η πορεία του προϋπολογισμού. 

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισαν τη συζήτηση ως "εποικοδομητική και πολύ καλύτερη από την πρώτη συνάντηση (σσ της περασμένης Πέμπτης)". Επικρατεί μάλιστα αισιοδοξία ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών "είναι θετικά διακείμενοι και πως το review του Σεπτεμβρίου (σσ η 5η αναθεώρηση του Μνημονίου) θα πάει καλά".

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το βασικό όπλο στις διαπραγματεύσεις είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, που θα βοηθήσει στο να υπάρξει το φθινόπωρο ευήκοο ους από την τρόικα στα αιτήματα και για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξετάζουν κωδικό προς κωδικό τα μεγέθη του προϋπολογισμού και την προβολή τους στα επόμενα χρόνια, με βάση και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να δηλώνει ότι το ζήτημα είναι "το πώς θα μπορέσει ο παλιός φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε έναν ενάρετο κύκλο, γεγονός που θα βοηθήσει σε όλους τους τομείς".

Σημειώνεται, ότι στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη αργά το απόγευμα και ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συζήτησε με τα μέλη της τρόικας το ζήτημα των αξιολογήσεων και το κοινό πρόγραμμα των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας για την επαγγελματική εκπαίδευση και μαθητεία.