Δημοψήφισμα ΔΕΗ: Η Διάσκεψη Προέδρων παραπέμπει στο θερινό τμήμα

Αύριο σε έκτακτη ειδική συνεδρίαση, το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, θα αποφασίσει αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλει το Σύνταγμα, για να ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη "Μικρή ΔΕΗ".

Αυτό αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά από πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία καταψηφίστηκε από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και υπό τις έντονες αντιδράσεις τους.

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ θα καθορίσουν τις επόμενες ώρες τη στάση τους και θα αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν ή όχι στην αυριανή συνεδρίαση ενώ καταγγέλλουν την κυβερνητική πλειοψηφία για αντικοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις και πρακτικές.

«Το κυβερνητικό μπλοκ απέκρουσε ότι υπήρχαν πάνω από 120 υπογραφές και ομοιότητα στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα κάτι που για μένα προσκρούει στην κοινή λογική», δήλωσε μετά την Διάσκεψη των Προέδρων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Αναγνωστάκης.

 

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Αύριο στις 10 το πρωί ορίστηκε να διεξαχθεί η ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Α΄ Θερινού Τμήματος για να αποφασίσει αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλει το Σύνταγμα, για να ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν αντίθετα με την πρόταση της κυβέρνησης που υιοθετήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετέχουν στην αυριανή συνεδρίαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε από τη Διάσκεψη των Προέδρων κατά την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον κανονισμό της Βουλής», συγκάλεσε εκτάκτως την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και τη γραμματεία του κόμματος.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Νίκος Βούτσης, για το θέμα αυτό, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά του όπλα που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ξεκαθάρισε ότι η εισήγηση τόσο η δική του όσο και του κ. Βούτση, θα είναι αρνητική στο να συμμετέχουν οι βουλευτές σε μια πρακτική «βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Απόφαση μέσα από τα όργανά τους, για το αν θα συμμετέχουν ή όχι αύριο στη συζήτηση θα πάρουν επίσης ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ.

«Εμείς προτείναμε στον πρόεδρο της Βουλής να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να διεξαχθεί η τριήμερη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής συζήτηση για το δημοψήφισμα», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε:

«Εξηγήσαμε ότι για την πρόταση, όχι μόνον υπήρχαν, οι 120 τουλάχιστον βουλευτές της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και δεν αφορά δημοσιονομικό θέμα αλλά και ότι η ηλεκτρική κάλυψη είναι μείζον κοινωνικό θέμα, όπως προϋποθέτει το Σύνταγμα. Τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν την κυβέρνηση, δυστυχώς, παρά το αυτονόητο και την κοινή λογική, το αμφισβήτησαν με διάτρητα επιχειρήματα» είπε.

Ο κ. Λαφαζάνης, ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, «να τηρήσει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, και να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκαλέσει την Ολομέλεια, γιατί δεν θεωρεί ότι νομιμοποιείται το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής να αποφασίσει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας όπως τα ορίζει το Σύνταγμα».

«Αυτό είναι ολοκληρωτισμός, όχι δημοκρατία. Το Σύνταγμα κατά βάσει κατοχυρώνει τα δικαιώματα της μειοψηφίας και ο κανονισμός της Βουλής. Εμείς δεν νομιμοποιούμε το Α΄ Θερινό Τμήμα να θέσει υπό αμφισβήτηση το Σύνταγμα», επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

 

ΑΠΕΧΕΙ ΤΟ ΚΚΕ

Δεν θα συμμετέχουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην συζήτηση στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής για το δημοψήφισμα για τη "μικρή ΔΕΗ".

Αυτό αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του κόμματος, με την οποία επιρρίπτονται στην κυβέρνηση «μεγάλες ευθύνες γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκλιση της Oλομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».

«Οι βουλευτές του ΚΚΕ, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση των νόμων που έχουν οδηγήσει στην απελευθέρωση της ενέργειας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και του ψηφισθέντα νόμου «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως «μικρή ΔΕΗ», τονίζεται στην ανακοίνωση του.

«Παρ΄ όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα. Συνεπώς οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Διαβάστε επίσης: 139 υπογραφές, 7 προτάσεις