Κουβέλης: Στην ολομέλεια το δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ

Να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής έτσι ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας 'από την ώρα που θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων η πρόταση θα πρέπει να συγκληθεί σε Ολομέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δημοκρατική Αριστερά θα καταθέσει την πρόταση αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου μεθαύριο, Τετάρτη'.

Ο κύριος Κουβέλης συνέχισε λέγοντας ότι η ξεχωριστή πρόταση της ΔΗΜΑΡ δεν αποδυναμώνει την προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι υπογραφές 120 βουλευτών και είπε πως θα πρέπει να προσμετρηθούν οι βουλευτές των κομμάτων που συμφωνούν για τη διενέργεια δημοψηφίσματος - πλην Χρυσής Αυγής. Είπε, επίσης πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ θα είναι διαφορετικές ως προς το ερώτημα, όμως από το σύνολο των προτάσεων θα πρέπει να αναζητηθεί ο ελάχιστος κοινός τόπος.

Σε ερωτήσεις αναφορικά με την τύχη που θ με τους διαφωνούντες στο κόμμα εξεφρασε την πεποίθηση ότι η πλειονότητα των βουλευτών και θα υπογράψει και θα ψηφίσει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ. «Έχω σεβασμό στη διαφορετική άποψη και βαθύτατο σεβασμό στη συλλογική άποψη», είπε. Πρόσθεσε, δε, πως η συγκέντρωση των 120 υπογραφών δεν έχει σχέση με προανάκρουσμα της στάσης της ΔΗΜΑΡ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επιχειρηματολογώντας για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης είπε πως η πώληση της μικρής ΔΕΗ δεν έχει σχέση με τον αναγκαίο στρατηγικό στόχο που θα έπρεπε να υπάρχει.

Τόνιςε επίςης πως η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και υπέρ της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Χαρακτήρισε μείζον ζήτημα να δοθεί η δυνατότητα να αποφανθούν οι Έλληνες πολιτες γιατί, όπως τόνισε, πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον του ελληνικού λαού. Τάχθηκε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων που βγάζουν στο σφυρί κοινωνικά αγαθά και συγκεκριμένα είπε πως δεν πρόκειται για «μικρή ΔΕΗ», αλλά για μεγάλη, αφού μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου θα πωληθεί «το φιλέτο της εταιρείας» και «κατά παγκόσμια προτοτυπία και το πελατολόγιο».

Τέλος, ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε πως στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας αποφασίστηκε να ληφθούν πρωτοβουλίες από τη ΔΗΜΑΡ που θα απευφθύνονται στους πολιτικούς φορείς που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαμορφωθεί πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση.

Έτσι, αύριο, θα αποσταλούν δύο επιστολές, η μία προς το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους Οικολόγους και η δεύτερη προς το ΣΥΡΙΖΑ.