Σούρλας: Κάνουμε παρελάσεις για αυτούς που μένουν άταφοι;

Η αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού της Διαφάνειας ενδυναμώνεται περαιτέρω με τη βελτίωση του προγράμματος “Διαύγεια”, δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας.

Με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και για σειρά δράσεων με τη ιδιότητά του ως επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων έπους '40- '41, ο κ. Σούρλας επισημαίνει επιπλέον: “Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στον πυρήνα της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος, που είναι το μεγάλο ζητούμενο. Τώρα ευνοεί να πάρουμε μέτρα, να κάνουμε αναδιαρθρώσεις και βαθιές τομές. Βεβαίως, σε περιόδους κρίσης, η διαφθορά, για μερικούς είναι ευκαιρία”.

“Εμείς”, τονίζει, “πρέπει όμως να σταθούμε με δομές και μεταρρυθμίσεις τέτοιες που να μην επιτρέπουν την ύπαρξη αυτών των περιπτώσεων. Επιδίωξη δεν είναι μόνο να πατάξουμε τα κυκλώματα”, αλλά “να εξασφαλίσουμε προϋποθέσεις και στέρεες βάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας”.

Ο κ. Σούρλας εκτιμά ότι ένα από τα βασικά στοιχεία είναι η αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. “Σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία, διαπιστώσαμε ότι ενώ χρειαζόντουσαν 25 διαδικασίες για μία αδειοδότηση, τώρα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο”, υπογραμμίζει, και συμπληρώνει ότι στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται σημαντικότερο όλων το πρόγραμμα “Διαύγεια”, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει εκσυγχρονίσει και έχει κάνει πιο ρεαλιστικό και αποτελεσματικό. “Εμείς”, δηλώνει, “ως Γραμματεία Διαφάνειας, είμαστε αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια, θέλουμε να λέμε την άποψή μας για να διορθώνονται και να ρυθμίζονται νομοθετικά κάποια ζητήματα, θέλουμε, όμως, να μας ενημερώνουν για να μπορούμε να κάνουμε περισσότερο αποτελεσματική αυτήν την αποστολή”.

Αναφορικά, με τις δράσεις και το στόχο της Ένωσης, τόνισε ότι αποτελεί ασέβεια προς τους νεκρούς να παραμένουν άταφοι στα βουνά της Βορείου Ηπείρου. “Είναι ασέβεια στους νεκρούς να το γνωρίζουμε και να μην τους αποκαθιστούμε. Αντ' αυτού, εμείς κάνουμε παρελάσεις και καμαρώνουμε. Για ποιους; Για αυτούς που είναι άταφοι;”, αναρωτιέται. “Εγώ από τότε που έγινα γνώστης του θέματος αρνούμαι να παρίσταμαι σε γιορτές και παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και έτσι θα συνεχίσω όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα”, υπογραμμίζει.

“Η Οργάνωσή μας έχει θεσμοθετηθεί και εγκριθεί από τα Κοινοβούλια Ελλάδας και Αλβανίας για την περισυλλογή των οστών και τον ενταφιασμό των πεσόντων. Με θλίψη αναφέρω ότι υπάρχουν 7.976 πεσόντες στα βουνά της Β. Ηπείρου, στα πεδία των μαχών. Για μία ακόμη φορά, επισκέφθηκα τα πεδία αυτά και με στενοχώρια είδα ομαδικούς τάφους. Στην Πρεμετή, δίπλα στο στάδιο, τον τάφο 1.400 πεσόντων, από την περισυλλογή των Ιταλών και στην Κλεισούρα, άλλους 600. Είναι θλιβερό ύστερα από 74 χρόνια να παραμένουν άταφοι αυτοί που άλλαξαν την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”, διευκρινίζει.

Προσθέτει ότι “στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής μας στο Σκουτάρι Χιμάρας, τιμήσαμε την κ. Ερμιόνη Πρίγκου, η οποία έχει στην αυλή της θαμμένους έξι μαχητές. Είναι μια Βορειοηπειρώτισσα με πολλή ελληνική ψυχή και ανθρωπιά. Ήταν κοριτσάκι, εννιά χρονών και το σπίτι της οικογενείας της στην πρώτη γραμμή του μετώπου, όταν έγιναν οι μεγάλες συγκρούσεις. Φιλοξενούσαν στο σπίτι τους στρατιώτες και μάλιστα εκεί είχε εγκατασταθεί κλιμάκιο ελληνικών δυνάμεων που τους φρόντιζαν τόσο εν ζωή όσο και μετά τον θάνατο. Τους ενταφίασαν στην αυλή της όπου φύτεψαν και μια μυρτιά για να τους σκιάζει. Εμείς ως οργάνωση, την τιμήσαμε με τον τίτλο της μάνας των πεσόντων στη Βόρειο Ήπειρο”.

Ο κ. Σούρλας, ερωτηθείς για την “κινητικότητα” της Ένωσης ενόψει της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην ΕΕ, χαρακτήρισε “αγωνιώδη” την προσπάθεια που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια για την ταφή των πεσόντων. Ανέφερε ότι έχει προχωρήσει η συμφωνία για τα δύο στρατιωτικά κοιμητήρια στις Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα, “γεγονός που καταδεικνύει την αποδοχή των Αλβανών για την παραμονή των οστών των πατριωτών εκεί”.

Δεν προχώρησαν, διευκρινίζει, οι διαδικασίες που ξεκίνησαν μέσα από μια διακρατική επιτροπή των υπουργείων Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, η οποία συστάθηκε πριν δύο χρόνια. Συνεδρίασε μόνο μια φορά, πήρε σημαντικές αποφάσεις, και δεν υλοποιήθηκε απολύτως καμία.

“Κατόπιν τούτων”, καταλήγει ο κ. Σούρλας, “κρίναμε σκόπιμο, στην Ένωση των πεσόντων όπου συμμετέχω ως επίτιμος- με πρόεδρο τον κ. Μπουλούκο του οποίου ο πατέρας έπεσε στη Β. Ηπειρο- να απευθύνουμε σχετική έκκληση στην κυβέρνηση και στους βουλευτές, να θέσουν το θέμα- αίτημα ως προαπαιτούμενο στην κυβέρνηση της Αλβανίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαφωνούμε να ενταχθεί η Αλβανία στη ΕΕ”.