Προτάσεις Σούρλα για το μαύρο χρήμα από παράνομο τζόγο

Τον κώδωνα του κινδύνου για κυκλώματα  που καταφέρνουν να "νομιμοποιούν" μαύρο χρήμα το οποίο «βαφτίζουν» κέρδη μέσω δελτίων τυχερών παιχνιδιών κρούει ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Γ. Σούρλας με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας των Παιγνίων Ευγένιο Γιαννακόπουλο. Την ώρα που οι αγώνες του μουντιάλ βάζουν… φωτιά στα πρακτορεία ανεβάζοντας κατακόρυφα τα χρήματα που παίζονται νόμιμα αλλά και παράνομα ο κ. Σούρλας ζητεί να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της φοροδιαφυγής μέσω κερδισμένων  δελτίων.
 
 «Ο παράνομος τζόγος έχει ετήσιο τζίρο ίσο ή μεγαλύτερο από τον νόμιμο που ανέρχεται περίπου στα 5 δις ευρώ, από τη δράση κυκλωμάτων που αναμένεται να αντιμετωπιστούν από τις Διωκτικές Αρχές και τη Δικαιοσύνη» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας αποκαλύπτοντας ότι έχει εντοπιστεί "υπερτυχερός" με 300 κερδισμένα δελτία καθώς και ότι κατά το παρελθόν, έμπορος κοκαΐνης στη Βόρεια Ελλάδα είχε εμφανιστεί να έχει κερδίσει εκατοντάδες δελτία.
Όπως επισημαίνει ο Γ. Σούρλας παρά τις καταγγελίες τα δημοσιεύματα, τις παρεμβάσεις των διωκτικών αρχών αλλά και τις αναφορές στην παράνομη αυτή πρακτική σε έκθεση της Επιτροπή καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες « τα κυκλώματα φέρονται να συνεχίζουν ανενόχλητα τη δράση τους, αφού τα κερδισμένα δελτία μπορούν ακόμη να αλλάζουν χέρια, σαν να είναι «ανώνυμα αξιόγραφα», που εξαργυρώνονται από τον οποιοδήποτε κομιστή».
 
Στην επιστολή του ο γενικός γραμματέας κάνει λόγο για  «πολύ μεγάλο πρόβλημα αδιαφάνειας, φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί και μάλιστα συνολικά, για όλους δηλαδή τους διοργανωτές τυχερών παιχνιδιών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται τόσο η Διαφάνεια όσο και η Νομιμότητα» και συνεχίζει προτείνοντας λύση «Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί, από διάφορους φορείς, προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου,  αλλά το  μέτρο εκείνο που προτείνεται και διασφαλίζει σχεδόν απόλυτα τη ζητούμενη Νομιμότητα και τη Διαφάνεια, είναι αυτό της κατάθεσης ονομαστικών ή ταυτοποιημένων δελτίων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παικτών».