Πιθανές ποινικές ευθύνες Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για Σκαραμαγκά

Πιθανές ποινικές ευθύνες των Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εντόπισαν οι εισαγγελείς, διαβιβάζοντας τη σχετική δικογραφία στη Βουλή.

Για το ζήτημα σχηματίστηκε φάκελος μετά την υποβολή στις20.12.2013, εκ μέρους της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου, των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της από 18.12.2013 συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής. Κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία συζητήθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Σημειώνουμε ότι η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή την 4η Ιουνίου 2014, ημέρα κατά την οποία η Ολομέλεια έκλεισε με απόφαση της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσει σε θερινά τμήματα.

Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει ότι οι πιθανές ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου -άρα και των ενδεχόμενων ευθυνών που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη δικογραφία- έχουν παραγραφεί.

Το διαβιβαστικό της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, που υπογράφεται από την αντιεισαγγελέα Ελένη Ράικου προς την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου -η οποία και διέταξε την έρευνα-, αναφέρει ότι «σας ενημερώνουμε ότι από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψαν στοιχεία περι ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών-μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεώργιου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17-10-2010 κ.ε. Επομένως, πρέπει να υποβληθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρ. 86 Συντ., 1 και 4 Ν. 3126/2003 και 83 παρ.1 του ΚτΒ, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Με τη σειρά της, η κυρία Παπανδρέου διαβιβάζει στις 18.3.2014 το φάκελο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επαναλαμβάνοντας τη σημείωση ότι «από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης» των κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου και από εκεί περνά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τελικό σταθμό τη Βουλή.