Συναγερμός στην κυβέρνηση – Παραλίγο στον αέρα το Μνημόνιο

Στον “αέρα” κινδύνεψε να βρεθεί το νέο μνημόνιο πριν καν αρχίσει η συζήτηση, με αφορμή την ψηφοφορία περί της αντισυνταγματικότητας του. Σήμανε συναγερμός στην κυβέρνηση και μαζεύτηκαν οι βουλευτές στη Βουλή.

Μάλιστα μόλις ξεκίνησε η συζήτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας απέσυρε την πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας, όμως αυτή διεξάγεται κανονικά. "Έγέρθησαν οι παρόντες, ήταν κοινή διαπίστωση ότι στους παρόντες ήταν συντριπτική πλειοψηφία. Αντιλαμβάνομαι ότι λόγοι πολιτικοί σκοπιμότητας σας έκαναν να δείτε διαφορετικά από τα μάτια σας", είπε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι: "Στις φανερές ψηφοφορίες τεκμαίρεται η πλειοψηφία της κυβέρνησης", ενώ μετά τις εξελίξεις ο Ευ. Μεϊμαράκης σημείωσε πως: "Η Βουλή δεν παίρνει αποφάσεις σύμφωνα με τακτικισμούς του κάθε κόμματος. Θα γίνει ψηφοφορία".

Όλα ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα όταν ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε να σηκωθούν όρθιοι οι βουλευτές που στηρίζουν την ένταση. Τότε σηκώθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Στην αίθουσα ήταν όλοι σχεδόν οι βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων των παραπάνω κομμάτων.

Ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι το αίτημα απορρίπτεται και τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και φωνές από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές επέμεναν ότι το αίτημα πρέπει να γίνει δεκτό γιατί εκείνη την ώρα στην αίθουσα δεν υπήρχαν βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

“Δεν καταννοώ τις φωνασκίες. Ηρεμήστε διακρίνω νευρικότητα” είπε ο Β. Μεϊμαράκης, όμως η ένταση συνεχίστηκε.

“Οι φωνές δείχνουν τον πολιτισμό του καθενός προσωπικά. Το προεδρείο δεν εκβιάζεται από όσους φωνάζουν” είπε εκνευρισμένος κ. Μεϊμαράκης και διέκοψε για μισή ώρα τη συνεδρίαση για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Ενδεικτικό του συναγερμού που επικράτησε είναι ότι βουλευτές που ήταν στον “αέρα” τηλεοπτικών εκπομπών αποχώρησαν για προλάβουν την ψηφοφορία στην αίθουσα του κοινοβουλίου.