Γιατί συνάντησε ο Σαμαράς την Μπακογιάννη και τον Καραμανλή

Ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες μέσα στη Νέα Δημοκρατία και να προλάβει δυσαρέσκειες που είναι πιθανόν να εκφραστούν αμέσως μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει και στον κ. Βενιζέλο ότι η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-Ελιά θα έχει τον ίδιο αριθμό υπουργών που έχει και στο τωρινό σχήμα το ΠΑΣΟΚ.

Παρ' όλα αυτά, οι εκτιμήσεις για το πόσο σημαντικό είναι ένα υπουργείο να το κατέχει στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ή της Ελιάς διαφέρει και ο Σαμαράς θέλει να αποτρέψει τις πολλές ερμηνείες.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε τις συναντήσεις με τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κώστα Καραμανλή, για να συγκρατήσει δηλαδή δύο από τις παραδοσιακές πτέρυγες του κόμματος και να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με την κυρία Μπακογιάννη είχαν επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς η πρώην υπουργός δεν έκρυβε στους συνομιλητές της τη δυσφορία που της προκαλούσε το γεγονός ότι δεν είχε επί δύο χρόνια την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Σαμαρά.

Ως απόρροια αυτής της δυσφορίας είχε θεωρηθεί η προεκλογική δήλωσή της ότι "η Νέα Δημοκρατία είναι πια μικρό κόμμα".

Λιγότερη ψυχρότητα υπήρξε ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Κώστα Καραμανλή, η στάση του οποίου προεκλογικά είχε προκαλέσει εντύπωση, καθώς είχε περιοριστεί σε μια "διαρροή" περί παρότρυνσης για στήριξη της παράταξης προς όσους του τηλεφώνησαν για ευχές κατά την ονομαστική του εορτή του.

Το ίδιο διάστημα, αλλά και μετά τις εκλογές, πρόσωπα που είναι τακτικοί συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού και συχνά μιλούν για λογαριασμό του, ασκούσαν κριτική για σειρά επιλογών της κυβέρνησης και της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θέλησε να "σπάσει τον πάγο", ο οποίος τον χώριζε από τις δύο οικογένειες.

Οι πληροφορίες για όσα συζητήθηκαν στις δύο συναντήσεις είναι φειδωλές και οι λίγες πηγές που έχουν γνώση του περιεχομένου τους υποστηρίζουν ότι έγινε γενική συζήτηση για τη μετεκλογική πολιτική κατάσταση στη χώρα, τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν αυτές στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως οι επικείμενες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
    
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξαν αναφορές και στον επερχόμενο ανασχηματισμό, κυρίως σε ό,τι αφορά την κατεύθυνσή του και τα χαρακτηριστικά που θα έχει, χωρίς, όμως, επέκταση σε εκτενή ονοματολογία.

Ειδικά για τη συνάντηση με την κυρία Μπακογιάννη, οι ίδιες πηγές δεν επιβεβαιώνουν τη φημολογία ότι η πρώην υπουργός έθεσε ευθέως το ζήτημα της φιλοδοξίας που φέρεται να έχει για τη διεκδίκηση της θέσης της Επιτρόπου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.