Βενιζέλος: Υπάρχει “πέμπτη φάλαγγα” μέσα στο ΠΑΣΟΚ

“Απαντήσεις” στα στελέχη της παράταξης που έχουν ασκήσει εσωκομματική κριτική έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στους υποψήφιους της Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης για τις ευρωεκλογές, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι δε θα δεχτεί κανέναν εκβιασμό, άμεσο ή έμμεσο, σε σχέση με τον ανασχηματισμό και την επιλογή των στελεχών που θα απασχοληθούν στην κυβέρνηση, και υπογράμμισε ότι “κανείς δεν θα αποφύγει την αξιολόγηση κρύβοντας την ανεπάρκεια του πίσω από όψιμες δήθεν αριστερές ανησυχίες”. Αφού είπε ότι όλοι δικαιούνται να λένε την άποψη τους, σημείωσε ότι το δημοκρατικό κόμμα είναι σαν την εκκλησία: “Μετά την ανάσταση του 8%, στη λειτουργία της ανάστασης, δικαιούνται να μεταλάβουν όλοι νηστεύσαντες και μη, αλλά ο καθένας στη συνείδηση του μέσα, ακόμα κι αν δεν έχει εξομολογηθεί, γνωρίζει αν νήστευσε ή όχι, αν αμάρτησε ή όχι”.

Συνεχίζοντας τις αιχμές, ο κ. Βενιζέλος είπε για όσους αναρωτιούνται εάν είναι αρκετό το αποτέλεσμα του 8% της Ελιάς στις ευρωεκλογές, ότι προφανώς και δεν είναι αρκετό, είναι ένα μικρό μονοψήφιο ποσοστό, όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί άλλαξε τα πολιτικά δεδομένα και προστάτευσε μείζονα αγαθά. “Αυτό το 8%, που δεν είναι διόλου ικανοποιητικό αποτέλεσμα, είναι πολιτικά το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας, γιατί ο κόσμος της παράταξης αποφάσισε να την κρατήσει όρθια, όπως και τη χώρα και όρθια. Διερωτώμενος εάν η σύγκριση των ποσοστών ξεκινά από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, υπογράμμισε ότι “όχι, μετράμε κάθε φορά από το μηδέν και κάθε φορά πρέπει να επιβεβαιώσουμε τη σχέση μας με τους πολίτες, την κοινωνία και την παράταξη”.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η εκλογική μάχη της Ελιάς έγινε υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς μεταξύ άλλων “υπήρχε και η 5η φάλαγγα ανάμεσα σε αυτούς που δηλώνουν ότι ανήκουν στην παράταξη”. “Αλλά αυτό πρέπει να αποδεικνύεται κάθε φορά στην πράξη με εντιμότητα και ειλικρίνεια και διαφάνεια, γιατί και η αδράνεια είναι 5η φάλαγγα, και η αμφιθυμία και κυρίως η συνειδητή υπονόμευση με ταπεινά ελατήρια, γιατί τι είναι πιο ταπεινό ως ελατήριο από το να μην λογαριάζεις τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία, τον πολίτη, την παράταξη, για να εξυπηρετήσεις έναν δικό σου μικρό, προσωπικό η παρεΐστικο σκοπό;”, σημείωσε συνεχίζοντας, και σχολίασε πως “έτσι άνοιξε -ελπίζω θα κλείσει πολύ γρήγορα- μια ανιστόρητη, μια δήθεν πασοκοκεντρική προσέγγιση και μια δήθεν κεντροαριστερή προσέγγιση, αυτό προσβάλλει τη μνήμη της παράταξης και του Ανδρέα Παπανδρέου που ανέδειξε εξαρχής το ΠΑΣΟΚ ως Κίνημα, ως εκφραστή της δημοκρατικής παράταξης που δεν δίστασε ποτέ ακόμα τις πιο ισχυρές στιγμές του κόμματος να μιλήσει για δημοκρατική συμπαράταξη”.

Θέτοντας τους στόχους της παράταξης από εδώ και πέρα, σημείωσε ότι τώρα πρέπει να συγκροτηθεί η ευρύτερη κεντροαριστερά της ευθύνης, και χαρακτήρισε δημοκρατικό στοίχημα να διεκδικήσει την τρίτη θέση πάνω από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. “Να πούμε καθαρά σε όλους πως η χώρα θα πορευτεί επί πολλά χρόνια μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας, με στίγμα προοδευτικό, αυτή είναι η επιδίωξη μας, γι' αυτό και θέλαμε πάντα να προκύψει μια προοδευτική σταθερότητα από τις ευρωεκλογές”.