ΔΗΜΑΡ: Ψάχνουν τον “πατέρα της ήττας”

Εξαιρετικά βαρύ είναι το κλίμα στη ΔΗΜΑΡ που ουσιαστικά εξαφανίστηκε από τον χάρτη στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αφού βρέθηκε με ποσοστό μόλις 1,2%, σε ένα πεδίο που θεωρητικά είναι το δυνατό της σημείο.

Ήδη κύκλο συναντήσεων με κορυφαία στελέχη και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ακόμη και από την εσωκομματική αντιπολίτευση, ξεκίνησε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης για την αποτίμηση του δυσμενέστατου εκλογικού αποτελέσματος και την καταγραφή των αιτίων της αποτυχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται για την προσεχή Παρασκευή κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το επόμενο Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς και των χειρισμών και της πολιτικής που ακολουθήθηκε μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση, πριν από ένα χρόνο.

Η ατμόσφαιρα είναι βαριά και η επόμενη μέρα για τη ΔΗΜΑΡ είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού η εσωστρέφεια κυριαρχεί.

Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι το αρνητικό αποτέλεσμα επιβάλλει ανάληψη ευθύνης από την ηγετική ομάδα για τα λάθη που έγιναν και στροφή προς τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Ο Σπύρος Λυκούδης απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σκέψη για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, λέγοντας πως θα πρόκειται για αναμέτρηση "στρατοπέδων" και "επιβεβαίωση της κυριαρχίας ενός μηχανισμού" πάνω σε ένα κόμμα "κουρασμένο και ηττημένο", που "κανένα ζήτημα δεν θα λύσει".

Τέλος, δήλωσε πως δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης της ΔΗΜΑΡ και εξαίρεσε τον εαυτό του από σενάρια που κυκλοφορούν.

Αλλαγή ηγεσίας ζήτησε ο Β. Οικονόμου, που υπερασπίστηκε ένα συνέδριο μόνο "αν δρομολογήσει εξελίξεις προς την κατεύθυνση ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς".