Τσίπρας προς Σαμαρά: Μη διανοηθείς να πάρεις δεσμευτικές αποφάσεις

Με προειδοποιήσεις προς τον Αντώνη Σαμαρά ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε το αίτημα του για πρόωρες εκλογές ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τον πρωθυπουργό να μη διορίσει διοικητή της ΤτΕ και Επίτροπο στην Κομισιόν χωρίς τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ.

"Άκουσα τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Καλό είναι στην πολιτική και στη ζωή να ξέρεις να κερδίζεις και να χάνεις και να παραδέχεσαι την ήττα.

Καλώ τον πρωθυπουργό να μη διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που έχει έτοιμα στα συρτάρια, να μη διανοηθεί να λάβει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, περικοπές, απολύσεις. Να μη διανοηθεί να εκποιήσει παραλίες και να ιδιωτικοποιήσει το νερό.

Να μην διανοηθεί να προχωρήσει στο διορισμό διοικητή στην ΤτΕ και επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα".

Τόνισε ότι αυτή η Βουλή δε μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τόνισε ότι "έχουμε ιστορική πολιτική ανατροπή" και είπε ότι: "Τα δυό κόμματα έχουν απώλεια 11 μονάδων από τα ποσοστά του Ιουνίου 2012. Αν είχαμε εθνικές θα είχαν αθροιστικά 94 βουλευτές από 162 που έχουν σήμερα. Αυτό συνιστά μια πολύ μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη βούληση και στους συσχετισμούς. Είναι προφανές ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις".

Την εκτίμηση ότι η έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας μπορεί να δώσει δυνατότητες στη χώρα για μια ισχυρότερη παρουσία στην Ευρώπη έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, στο σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο στις κάμερες.

"Κάποιοι κινδυνολογούσαν για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, κερδίσαμε με 4 μονάδες και έξω έχει μια ωραία μέρα" τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως πρέπει να ληφθεί το μήνυμα ότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει τις αιτίες που τον δημιουργούν, άρα πρέπει να φτιάξουμε μια καλύτερη Ευρώπηγια να αντιμετωπίσουμε τον ευρωσκεπτικισμό.

Ο διάλογος των δύο ανδρών:

Κάρολος Παπούλιας: Συγχαρητήρια, να είστε καλά

Αλέξης Τσίπρας: Σας ευχαριστώ πολύ. Ήταν μια σημαντική καταγραφή ιστορική θα έλεγα για την αριστερά η σημαντική ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό. Έξω είναι μια ωραία ημέρα. Κάποιοι έλεγαν ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με 3 μονάδες θα έχουμε λιμούς σεισμούς και καταποντισμούς. Κερδίσαμε με 4 και δεν συνέβη τίποτα.

Κάρολος Παπούλιας: Δεν επιβεβαιώθηκαν

Αλέξης Τσίπρας: Ελπίζουμε και οι επόμενες ημέρες να είναι καλές γιατί η έκφραση της λαικής ετυμηγορίας μπορεί να δώσει τις δυνατότητες στη χώρα μας για μια καλύτερη θέση στην Ευρώπη

Κάρολος Παπούλιας: Αυτό που με ανησυχεί είναι η έκφραση των ακραίων φαινομένων στην Ευρώπη

Αλέξης Τσίπρας: Ο ευρωσκεπτικισμός έχει αιτίες που τον δημιουργούν, ίσως πρέπει να σκεφτούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τον ευρωσκεπτικισμό.