ALCO: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,4%

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,4% στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών δείχνει νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Alco.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη το διάστημα από 10 μέχρι 14 Μαΐου, το 41% των πολιτών απαντούν ότι στις ευρωεκλογές θα κάνουν την επιλογή τους με βάση, κυρίως, την επιθυμία για ανατροπή της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που το 37% δηλώνει ως βασική επιδίωξη της ψήφου την εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας.

Στην πρόθεση ψήφου, τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα φαίνεται να βελτιώνουν τη θέση τους, καθώς θερμαίνεται το πολιτικό κλίμα, λίγες μέρες από τις ευρωπαϊκές κάλπες. Στη διαχρονική εξέλιξη των ερευνών της Αlco, η ψαλίδα που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, η υψηλότερη από τον περασμένο Οκτώβριο. Τα ποσοστά, ωστόσο, που συγκεντρώνουν είναι χαμηλά, παρόλο που αθροιστικά οι επιδόσεις της ΝΔ και της ΣΥΡΙΖΑ είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας περιόδου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την κούρσα με 23,4%, καθώς αυξάνει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κεδρίζει 1,1% σε σχέση με την ανάλογη επίδοση που είχε στην αμέσως προηγούμενη έρευνα της Alco. Η Νέα Δημοκρατία κατατάσσεται δεύτερη με 22% (+0,2%) ενώ στην τρίτη θέση επανέρχεται με 7,3% (+0,3%) η Χρυσή Αυγή, αφήνοντας οριακά τέταρτο "Το Ποτάμι" που σταθεροποιείται στο 7%. Η "Ελιά", με 5,1%, βελτιώνει κάπως τη θέση της (+0,3%), το ΚΚΕ είναι σταθερό στο 5%, ενώ ανοδικά κινούνται με 4,6% (+1,2%) οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και κάτω από τον οριακό πήχη του 3% κινείται η ΔΗΜΑΡ με 2,4% (+0,2%).

Στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο κ. Σαμαράς με ποσοστό 34% στις θετικές γνώμες για το πρόσωπό του. Στη δεύτερη θέση είναι με 29% βρίσκεται ο επικεφαλής του "Ποταμιού" Σταύρος Θεοδωράκης που είναι μια μονάδα πάνω από τον κ. Τσίπρα που φθάνει στο 28%. Ακολουθούν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης με 23%, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτοσύμπας 20%, ο πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με 16%, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με 13% και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος με 8%.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της ιστοσελίδας protothema.gr.